Будят пациенти при операция от тумор

Болният не усеща дискомфорт, някои дори не помнят, че са отваряли очи

Будят пациенти при операция от тумор | StandartNews.com

София. Да си буден, докато ти оперират мозъка. Звучи като във филм на ужасите, но всъщност е една изключително успешна и новаторска техника за операция на мозъчни тумори. За нея разказва пред "Стандарт" доцент Николай Габровски - един от най-изтъкнатите български неврохирурзи. Той е шеф на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов" и национален консултант по неврохирургия.

Техниката се нарича будна краниотомия или будна операция. Това са интервенции, при които болният по време на самата операция се събужда и се влиза в контакт с него и той трябва да изпълнява определени неща. "Ако например работим в близост до зоната, която отговаря за говора, можем да събудим пациента и да проверим дали, доближавайки определени зони от мозъка, неговият говор ще се наруши. По този начин разбираме докъде трябва да спрем обяснява метода на работа доцент Габровски. През цялата интервенция пациентът е напълно обезболен и не усеща дискомфорт. Лекарите го връщат към съзнание и започват да контактуват с него за кратко, след което отново го приспиват. Имаме пациенти, които изобщо нямат спомен за това, а други, които си спомнят, не споделят да са изпитали болка, разказва доктор Габровски. Според него засега резултатите са много добри. Този вид операция изисква изключително високо ниво на синхрон между хирургическия и анестезиологичния екип, както и високо ниво на контрол над чувствителността на пациента.

Шефът на клиниката по неврохирургия в "Пирогов" разказва и за една много авангардна технология, в която България е пионер. И в Европа не всички клиники разполагат с подобно оборудване. Става дума за "оцветяване" на туморите, което позволява те да флуоресцират по време на операцията, да бъдат наблюдавани със специален микроскоп и така да се виждат много по-ясно границите на образуванието.

Доцент Габровски не пропуска да спомене и възможностите на съвременния интраоперативен ултразвук, който дава възможност на лекарите в реално време да се ориентират каква част от тумора е махнат и съответно доколко са успели да отнемат желаното количество.

Неврохирургията напредна изключително много през последните години, доволен е доцент Габровски. Той признава, че за съжаление на много хора им се налага да се сблъскат с диагнозата "мозъчен тумор". Най-често туморите се разделят на доброкачествени и злокачествени. Не всички злокачествени тумори обаче се развиват толкова бързо и агресивно, така че диагнозата да обрича на смърт. Същевременно някои доброкачествени образувания имат макар и бавен, но много упорит растеж и в дългосрочен план представляват опасност за живота и здравето на пациента, казва доцент Габровски. Методите, които се използват за операция, са сходни и при двата типа. През последните години има напредък, който позволява да се лекуват по-добре туморите на мозъка. Първият голям скок, който е направен още преди 30 години, е въвеждането на скенерите, тъй като те дадоха възможност да се вижда какво има зад черепната кутия. Последва въвеждането на ядрено-магнитния резонанс. Има и някои нови методи за диагностика като ПЕТ скенер, което изследва метаболитната активност на структурите, обяснява още доктор Габровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай