Брюксел ни подканя за боклука

Еврокомисията ни дава 2 месеца да си оправим сметищата

Брюксел ни подканя за боклука | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия поиска България да приведе сметищата си в съответствие с европейското законодателството. Тя е изпратила на властите у нас мотивирано становище, което е второ и последно предупреждение по тази наказателна процедура.

Депонирането на отпадъци може да се прилага само като последна възможност и в отсъствието на рискове за хората и околната среда, подчертават от Еврокомисията, и припомнят, че България е поела ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на европейските изисквания. Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството.

От Брюксел дават на страната ни два месеца за реакция. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, може да бъде предявен иск пред Европейския съд, предаде БНР.

Същото предупреждение беше отправено и заради така наречените "интелигентни транспортни системи" – те трябва да бъдат своевременно приложени в пътния транспорт, както и при свързването му с други видове транспорт. Според Еврокомисията България трябва да предприеме допълнителни мерки в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай