Ботевият ген на българите е посечен

Ботевият ген на българите е посечен | StandartNews.com

Боян Ботйов е правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на Христо Ботев. Генералът единствен от деветте деца на Иванка Ботйова и даскал Ботьо Петков доживява старини и има потомство. Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател на Общонародна фондация "Христо Ботев".

- Доколко съвременният българин се вълнува от идеалите и делото на Ботев?

- В последните години се наблюдава връщане към патриотизма и ценностите. Усетих го и на тържествата в Козлодуй на 27 май. В юбилейния 70-и поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица участват стотици ученици, повече от минали години. 1200 души, пеещи патриотични песни с развети знамена - наистина е вълнуваща гледка. И доказателство, че патриотизмът у нас се възражда.

- Възможно ли е днес да се роди личност, съизмерима поне отчасти с Ботев?

- Песимист съм в това отношение. Онази бурна епоха е раждала бележити синове на България. Много превратности след това унищожават сякаш този ген на българина - и в пряк, и в преносен смисъл. Има много физически унищожения на интелигенция в годините. Трябва да мине време, за да се възроди генът и да се родят отново велики личности. За съжаление всичко, което е надигало глава у нас в продължение на десетилетия, е посичано. Не само през турското робство, а и в следосвобожденска България. Най-ценните не са оставили генетичен материал у нас.

- Около смъртта на един от най-великите българи все още витаят легенди. Каква е истината?

- Няколко комисии от видни учени историци, военни, посещават лобното място на Ботев след 1900 г. Знае се, че Ботев е загинал около 8 часа привечер на 1 юни нов стил, 1876 г. в местността Йолковица под връх Камарата. Заради популярното стихотворение на Иван Вазов често се споменава връх Вола - там всъщност са били турците. Има много легенди, тъй като няма документи. Не може и да има от такъв поход от Козлодуй до Околчица. Има спомени на четници, доста пъти противоречиви. А Захарий Стоянов лансира версията, че войводата бил улучен в челото - "за по-героично". Смятам версиите и легендите около това кой е убил Ботев за ненужни. Като историк се придържам към тезата, че черкезинът Джамбулет прострелва смъртоносно войводата в гърдите, след което той пада и издъхва, без да каже дума. Четниците взимат отличителните му знаци - часовника, компаса, картата на Европейска Турция, бинокъла. Покриват тялото с клони, за да не се гаврят турците с него. Въпреки това башибозуците набучват на колове главите на убитите четници, разнасят ги из Врачанско и Ботевград. В село Скравена хората откупуват 12 глави и ги погребват. Сега са в местния пантеон. Според местни хора единият от черепите може да е на войводата. Според антрополога проф. Йордан Йорданов обаче не може да се направи експертиза и да се установи категорично.

- Кой е най-вълнуващият момент с почитатели на Ботев при многобройните ви срещи?

- Преди броени дни ме трогна дете турче от Пловдив, което изрецитира написаното от него стихотворение "За Христо Ботев" и ми го подари. Беше изключително вълнуващо.

/Пред marica.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай