Борисов за моряците: Всеки да признава каквото знае

Борисов за моряците: Всеки да признава каквото знае | StandartNews.com

София. „Всеки да признава, да казва и да посочва - кой, как, каквото знае”, призова премиерът Бойко Борисов пред роднини на арестуваните в Испания моряци.

Министър-председателят не успя да скрие разочарованието си от случилото се: „Колкото и да съм им ядосан... то става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона...”. Въпреки това допълни, че държавата ще се опита да даде максимума за решаването на случая. По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов заминава в четвъртък „там за тази работа”, предаде бТВ.

Веднага след ареста на българите миналата седмица Борисов коментира, че съжалява за случилото се, но въпреки знанието си държавата е била безсилна да отправи предупреждение: „Знаеше се, че ще работят с български кораб, много неща се знаеха, но нямаше как да им кажем на моряците: "Бягайте от кораба, защото ще го хванат".

В отворено писмо до премиера близките на арестуваните българи преди два дни заявиха, че разчитат тези думи на Борисов като признак за невинността им. Днес те отново казаха, че роднините им не са виновни: „Защото те са професионалисти, но за наркотрафиканти не стават”.

Тази реплика беше пресечена от министър-председателя, който заяви: „Нищо не е пречело, като видят това, има начини да сигнализират”.

Веднага след срещата семействата останаха лаконични в коментарите си. Споделиха, че са получили уверението на премиера, че държавата е съпричастна с тях и им съчувства. 

22-ма българи бяха задържани преди седмица край бреговете на Испания на кораб с три тона кокаин. Във вторник външно министерство съобщи, че те са в добро здравословно състояние, назначени са им служебни адвокати и могат да се обадят на семействата си.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай