Борисов откри театралния сезон

В зодията ми пише да внимавам за сблъсъци, разкри премиерът в Сатирата

Борисов откри театралния сезон | StandartNews.com

София. “Знаех си, че Вежди ще говори “кратко” и предвидливо седнах. Това беше един моноспектакъл на министъра на културата”. С тези думи премиерът Бойко Борисов се качи днес на сцената на обновената камерна зала „Методи Андонов” на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”. Заедно с министъра на културата Вежди Рашидов Борисов откри и театралния сезон.

Да посрещнат премиера в театъра бяха дошли Стоянка Мутафова, Славчо Пеев, Христо Мутафчиев и Ивайло Калоянчев. Плеядата от актьори и присъствието на премиера логично доведе до струпване на оператори и журналисти.

“Според зодията днес трябва да внимавам за сблъсъци”, пошегува се Борисов, проправяйки си път сред множеството актьори и журналисти. Премиерът е зодия близнаци и според хороскопа му във в. “Стандарт”, направен от Емил Лещански, днес близнаците ще имат по-напрегнати моменти, които ще предизвикат конфронтации. Последните в много случаи ще прераснат в остри кавги.

Отново шегувайки се, министър-председателят не пропусна и да цитира дядо си, който е казал, че когато можеш да седнеш, защо да седиш прав. Той обаче избра втория ред в зала „Методи Андонов”, демонстрирайки уважение към седналите на първия ред големи български актьори.

На сцената премиерът говори кратко, заявявайки, че “трябва да стои повече от секунда на сцената пред тези актьори”. Той съобщи, че зала „Методи Андонов” е седмата театрална зала в страната, която е ремонтирана изцяло. Ремонтът на камерната зала на Сатиричния театър е отнел 3 месеца. Напълно е била подменена инсталацията на театъра, комуникационната система, закупена е и нова озвучителна техника. Реконструкцията е на стойност 739 153 лв. и е извършена по Оперативна програма „Регионално развитие”. Предстои да бъде открита и ремонтираните сгради на Филхармонията в Русе, операта в Бургас и театъра във Варна.

Преди Борисов да излезе на сцената Вежди Рашидов му благодари за неговото отношение към културата и за подкрепата, която среща. „Чудя се защо никой досега не е искал да разпределя правилно парите”, заяви Рашидов по повод на театралната реформа. Той допълни, че реформата се прави, за да са щастливи хората и ако тя не е полезна, „няма проблем да се върнем към равните заплати и студените зали”.

„Премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчиня, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам. Аз трябва просто да му казвам: "Да, слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател, въпреки че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха, докато мен ме плюеха”, призва Рашидов.

“Щастлив съм, че доживях да видя обновения театър и че опашките за билети за представленията му стигат чак до "Раковски", призна още Рашидов. Той връчи на досегашния изпълнителен директор на Сатирата Иван Попйорданов най-високото отличие на културното министерство - орден "Златен лъв" и грамота за приноса му за българската култура, както и пожела успех на новия директор - актьорът Калин Сърменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай