Сряда,

Болнични за махмурлук в Германия

От: "Стандарт" -
A
A
A

Проявявали се обичайните странични ефекти на една болест 

Съдът във Франкфурт отсъди, че махмурлукът е болест и би могъл да се ползва като извинение пред работодателя за неявяване на работа.

След нощ на купонясване и пиене на човек най-много му се иска да се обади в службата, че е болен и да не става от леглото. Все пак никой не иска да е вързан за бюро, когато има гаден главобол и не се чувства добре. Но махмурлукът никога не е представлявал обяснение пред шефа, което би се приело лесно.

Обаче това е на път да се промени. Причината за това е решението на германски съд, че махмурлукът е наистина болест, която временно променя състоянието на телата ни.

Неназована фирма, продаваща напитки против махмурлук, бе изправена пред съда във Франкфурт заради рекламата на своите продукти.

Ищците твърдят, че фирмата прави незаконни твърдения, засягащи здравето на хората, а съдът се съгласи с тях, че те не могат да твърдят как продуктите им лекуват или предотвратяват болести.

В заключението на съда пише:

„Информацията за хранителен продукт не може да съдържа твърдението, че той може да предотвратява или лекува човешка болест”.

След това съдът обяснява значението на термина „болест”, казвайки: „Под болест трябва да се разбира дори малкото и временно нарушение на нормалното състояние на тялото или нормалната телесна активност. Следователно при махмурлука се съдържат обичайните странични ефекти на една болест, включително умора, главоболие и повръщане”.

Иронията е, че любопитното решение на съда идва само няколко дни след откриването на ежегодния Октоберфест в Германия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички