Бокова призова за вдъхновение от ценностите на Мандела

Бокова призова за вдъхновение от ценностите на Мандела  | StandartNews.com

София. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че "днес повече от всякога ни е необходим нов начин на мислене, който да бъде вдъхновен най-вече от ценностите и идеите на Нелсън Мандела. Той е символ на борбата за справедливост, свобода и достойнство не само в своята страна, но и за милиони хора по света."

Бокова говори пред студенти и гости на публична лекция в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", озаглавена "Заветът на Нелсън Мандела".

"Едва ли има по-подходящо място от Софийския университет, чиято история олицетворява многовековната българска просветна и духовна традиция, за да почетем човека и бореца за свобода и равенство Нелсън Мандела, който приживе каза, че образованието е най-мощното оръжие, което можете да използвате, за да промените света", каза тя в началото на лекцията си, цитирана от БГНЕС.

"Нелсън Мандела се превърна в символ на борбата срещу режима на апартейд в Южна Африка, но той промени много повече от съдбата на собствената си страна, като допринесе за развитието на правата на човека по цял свят. Мандела успя да доведе Южна Африка до може би най-трудното - до помирението", добави тя.

"Нелсън Мандела обогати нравственото и културно наследство на цялото човечество и за ЮНЕСКО е чест да съхранява архивите на делото срещу него, когато е осъден на доживотен затвор. Четиричасовата му защитна реч става манифест на движението на борбата с апартейда, каза Бокова и припомни, че затворът в който Мандела прекарва най-голяма част от своите 27 години в затворническа килия, е превърнат в музей на борбата за свобода на Южна Африка, подобно на нацисткия лагер "Аушвиц".

"Мандела ни учеше на саможертва и безпределна всеотдайност. Той ни показа, че не трябва да приемаме светът такъв, какъвто е и че можем да го променим, независимо от трудностите. Показа ни и нещо много важно - че не трябва да отговаряме на насилието с насилие, защото свобода се постига с помирение", каза още Ирина Бокова.

Според нея Мандела е символ на борбата за свобода и справедливост в десетки страни по света и се е превърнал в духовен и морален лидер на милиони хора, а не само на тези в своята родина.

Бокова отбеляза още, че над 1 милиард души са в крайна бедност без достъп до образование и здравеопазване, а неустойчиви практики и политики застрашават околната среда. Расте социалното неравенство и неравенството между половете, а всички тези проблеми пораждат въпроси, които изискват нови решения за това как можем да изградим бъдещето, което всички искаме.

"Десетилетия наред светът разглежда степента на развитие преди всичко с икономически показатели, но по-късно човешкото развитие започна да се оценява и с други критерии - ниво на образование, продължителност на живот и други", каза Бокова.

"Устойчивостта трябва да започне с гарантиране правата и достойнството на всеки човек. Това е мисията на ЮНЕСКО. Често цитираме конституцията, в която е записано, че войните започват в умовете на хората и там трябва да изградим защитата на мира", каза Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай