Бокова и Рашидов обсъждат опазването на културното наследство

Бокова и Рашидов обсъждат опазването на културното наследство | StandartNews.com

"С министъра на културата Вежди Рашидов ще разговаряме по планове и за опазване на културно наследство, материално, нематериално, за включване на нови паметници, ролята на регионалния център, който е много важен", каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова преди бизнес срещата с министърът на културата Вежди Рашидов, предаде Фокус.

"Ще обсъдим и много други планове в областта на културата. В най-общ план ще говорим как културата от една страна да се демократизира, от друга страна да бъде дадено едно достойно място, което България може да внесе със своята много силна традиция, със своето много дълголетно наследство", обясни Бокова.

Тя поздрави Вежди Рашидов за изложбата, която предстои да бъде представена през 2015 година. „В Лувъра това е едно чудесно начинание – представяне на българската култура и традиция пред света. В този смисъл ЮНЕСКО също може много да допринесе. Имаме планове, което е най-важното, планове за бъдеще", каза още Ирина Бокова.

"С Ирина Бокова ще обсъдим бъдещи проекти и неща, с които бихме били полезни към ЮНЕСКО, защото искаме или не, по един или друг начин сме една от малкото страни, които са филиал на ЮНЕСКО. Както се радваме, така имаме и отговорности", заяви Вежди Рашидов.

"Ще говорим за важни неща, които биха били полезни от наша страна. Искаме да бъдем полезни на организацията. Това, което предстои е и ние да искаме по някакъв начин ЮНЕСКО да ни поощрят, признаят или приемат. Има много неща, които България заслужава да бъдат показани и всички те ще бъдат повод и дискусия за нашия разговор", заяви Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай