Богатите болници вдигат лекарските заплати

Богатите болници вдигат лекарските заплати | StandartNews.com

София. Болниците, които печелят добре и нямат големи задължения, ще могат да вдигнат заплатите на лекарите и медицинския си персонал. Увеличението ще бъде с между 10 до 20% за докторите и 20% за медицинските сестри. Освен това ще се удвоят и допълнително даваните пари за нощен труд и разположение на медиците.

Те вече ще взимат по един лев, вместо досегашните 0,50 лв. отгоре за всеки час работа в малките часове на денонощието. От 0.20 лв. на 0.50 лв. пък се увеличава сумата за всеки час разположение. За вдигането на заплатите бе подписан Колективен трудов договор, месец след насрочената дата от синдикати и работодатели. Според споразумението, увеличението е в сила за всички болници в страната. Синдикатите и работодателите обаче имат съмнения дали всяка една лечебница ще може да си го позволи.

Пример за това са малките общински болници, които не разполагат с достатъчно големи средства заради ниските бюджети на общините. Именно поради тази причина възникна спор между синдикатите и работодателите още преди месец, когато трябваше да се парафира договора и той да влезе в сила от 1 юли. След дълги преговори обаче двете организации са успели да споразумеят условията.

Според тях лечебниците, които не могат да си позволят вдигането на заплатите ще трябва писмено да уведомят председателя на Отрасловия съвет с копия до другите членове. В писмото, изпратено от болницата, ще трябва да има обяснение защо тя не може да увеличи заплатите. Освен това тя ще трябва да предостави и разчет за нейните финанси, който да доказва това. От своя страна Отрасловия съвет ще взема решението дали да освободи тази лечебница задължението или има начин средствата да бъдат преразпределени така, че да бъдат вдигнати заплатите.

Синдикатите обясниха и, че заедно с работодателите ще подкрепят здравния министър Десислава Атанасова да се бори за повече пари в здравеопазването за догодина. Те бяха категорични, че е редно да се преосмисли стойноста и на клиничните пътеки, заради повишението на цената на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай