Бобената Мадона с приз от Смилян

Бобената Мадона с приз от Смилян | StandartNews.com

66 бегачи се състезаваха за торба с фасул
2000 похапнаха вкусна чорба на мегдана

Фасулевото топче даде старт на празника на смилянския боб вчера. "Този ден е наистина специален, защото в него участва цялото население", заяви кметът на Смилян Събка Миткова. "Бабите с техните стари рецепти, децата с пана в конкурсите, местните производители показват цялата земеделска продукция и освен фасула излагат картофи, тикви, кисело мляко и различни консерви от екологичните продукти", допълни тя. За да посрещнат гостите на празника, местните са дарили 200 кг фасул за приготвянето на 13 казана с ароматна чорба, която са варили цяла нощ, за да нахранят поне 2 хиляди души. Средният добив тази година от фасулените ниви е много добър, а критериите за победител в конкурса за производител на годината са не само количеството, но и външният вид на продукцията. Цените на килограм от растителния деликатес варират около 7 лв. за дребния шарен сорт, а едрият, известен като "Фасульовица", върви около 8-9 лв. за кило.

В конкурса за бобено пано тази година се включиха 40 деца от детските градини и местното училище. Организаторите раздадоха общо 10 награди на малките творци, като специалния приз грабна "Бобената Мадона" на Денислава Дурсева.
Сред атракциите на празника отново беше голямото пано, в което всеки посетител на Музея на фасула в местното читалище залепва по едно зрънце и се подписва в книгата за посетители. Декоративната картина с родопски чан, рало и други мотиви вече е поела над 11 150 фасулчета, залепени от чужди и български туристи.

За втори път в чест на празника се проведе и състезание по планинско бягане, организирано от община Смолян и Българската федерация по лека атлетика. Планинското надбягване на 10 км трасе за мъже и 5 км за жени изправи в надпревара по трасето общо 66 бегачи. Всички наградени спринтьори получиха и подарък торба с боб, за да имат естествен допинг за поддръжка на добра спортна форма. Празникът продължи с хора и песни на мегдана, както и богата програма на местните самодейци, а накрая всички похапнаха от вкусната фасулена чорба на домакините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай