Блага погача за Антоновден

За да се предпазим от болести на трапеза присъстват ястия от свинско месо, баници и ястия с ябълки

Блага погача за Антоновден | StandartNews.com

За да се предпазим от болести на трапеза присъстват ястия от свинско месо, баници и ястия с ябълки. Антоновден и Атанасовден както, се почитат като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Не се готвят леща и боб.

Медена пита

Необходими продукти:
1 кг. брашно тип 500
400 гр.краве кисело мляко
1 пакетче жива мая
3 с.л.масло
4 ч.л.мед
1 бр.яйчен жълтък
2 с.л.краве прясно мляко

Начин на приготвяне:
Смесете маята, киселото мляко, разтопеното масло, разтопения мед и брашното. Добавете 200 мл вода и омесете тесто. Оставете го да втаса.
Когато е готово, разделете тестото на 7 топки. От всяка топка се правят 2 фитила, които се вплитат и се подреждат в кръг, в подходяща тава. Няма нужда да намазнявате дъното. Намажете питката с жълтъка и млякото и я оставете да втаса отново.
След това я изпечете на умерена фурна до готовност.

Свинско с бамя

Необходими продукти:
1 кг свинско месо за готвене
500 г бамя
2 моркова
1-2 глави лук
8 скилидки чесън
1 чаша пасирани домати
50 мл олио
сол,черен пипер

Начин на приготвяне: Нарежете на ситно лука и морковите и ги задушете в мазнина. Прибавете към тях свинското месо, нарязано на малки парченца (около 2 см), както и смлян черен пипер. Когато месото се задуши, добавете вода или бульон колкото да го покрие и оставете да се готви на тих огън. Когато е почти готово сложете и нарязаната бамя. След като месото и зеленчукът са добре сготвени накрая сложете пасираните домати, стрития чесън и сол на вкус.

Лесна баница с кисело зеле

Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
500 г кисело зеле
2 супени лъжици сладък червен пипер
3-4 супени лъжици олио + 1 за поръсване

Начин на приготвяне: Загрейте олиото в тиган. Запържете киселото зеле в сгорещената мазнина. Добавете червения пипер и разбърквайте непрекъснато, докато зелето омекне. Разстелете корите. Може да се наложи да пълните по две кори наведнъж вместо по една, защото зелето е сочно и топло и може да разкъса фината кора. Гребнете 1-2 лъжици от зелето и разпръснете по кората. Навийте на руло кората, след това я навийте на кравай в самата тава. Направете това с всички кори. След като сте оформили баницата, поръсете я отгоре с малко олио и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 20-30 минути или до готовност.

Печено пиле със зеленчуци

Необходими продукти:
1 морков
300 г картофи
2 глави лук
300 г гъби
2 с.л. масло размекнато, на стайна температура
черен пипер на вкус
сол на вкус
1 лимон
1 пиле
3 стръка мащерка
червен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме пилето. Натриваме го отвътре и отвън със сока от половин лимон, сол, черен и червен пипер. Намазваме го добре с маслото. Нарязваме другата половина от лимона на кубчета и го слагаме в кухината на пилето, заедно с прясната мащерка. Слагаме пилето в тавичка и го печем на 220 градуса, около 10 минути. След това намаляваме фурната на 180 градуса и печем още около 40 минути. През това време нарязваме зеленчуците на филийки. Запържваме картофите леко в мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Поставяме зеленчуците в тавата, около пилето. Посоляваме ги леко. Печем още 30 минути.

Ябълков щрудел

Необходими продукти:
за плънката:
2 кг. ябълки изчистени (2-3кг.)
300 г захар
200 г галета
300 г орехи
100 г стафиди
20 г канела
200 г пудинг крем (може да се купи готов или да се свари от 1 литър мляко, което завира със 150 г захар и му се слага 100 г нишесте - ври докато клокне)
за тестото:
1 кг. брашно
20 гр. сол
100 мл. олио
1 яйце
400 мл. вода хладка към топла (400-600 мл.)

Начин на приготвяне: От изброените продукти за тестото замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топки, окръгляме ги и ги поставяме върху намазана с олио табличка, леко ги приплескваме, намазваме ги целите с олио и ги покриваме с пластик. Оставяме топките за да отпочине тестото.
Забъркваме плънката, като няма точни пропорции - трябва да е сладка и с преобладаващо количество ябълки. Върху работната маса постиламе голямо плътно парче плат (покривка или чаршаф). Ръсим го с брашно. Слагаме отпочиналото тесто и го приплескваме с дебела точилка на ръка, след което го разтегляме върху юмруци до тънка кора за баница с големината на парчето плат. Откъсваме дебелите краища, а ако има някъде по-дебело във вътрешната част на кората, го доизтъняваме, като бъркаме под кората и ръката е с дланта надолу. Ръсим кората с четка, потопена в разтопено масло, ръсим с галета, плънката слагаме на фитил в единия край на кората (примерни размери на плънката - широчина 5-7 см. и дебелина 3 см.). Дължината на един фитил е с размера на тавата (даже е желателно да е малко по-къс), върху която ще го печем. Тестото навиваме около фитила с помощта на парчето плат, фитилите подреждаме върху намазана с олио тава. Дооформяме ги, мажем ги с разтопеното масло и ги печем на 250-300 градуса в предварително загрята фурна, до златиста коричка.
Вадим от фурната и намазваме с разтопено масло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай