Бивш офицер поведе Видин

Бивш офицер поведе Видин | StandartNews.com

Осем червени областни крепости паднаха на втория тур на местните избори. След оспорвана битка БСП загуби накуп Видин, Сливен, Перник, Враца, Ловеч, Шумен, Търговище и Разград. В някои от тях по едни или други причини социалистите се отказаха от досегашните си успешни градоначалници и излъчиха бледи номинации. В Търговище левите дори не стигнаха до балотаж, и там на втори тур се изправиха един срещу друг ГЕРБ и ДПС. В своя поредица "Стандарт" ще представи най-ярките покорители на червените бастиони. Днес ще представим новоизбраните градоначалници на Видин - Огнян Ценков, Сливен - Стефан Радев, и Перник - Вяра Церовска.

Спечелих видинчани с открита и честна кампания, убеден е новият кмет на града Огнян Ценков. "Още на старта на кампанията аз предупредих моя екип, че ние няма да купуваме гласове, няма да контролираме и още повече няма да фалшифицираме резултатите. И започнахме един честен, открит и смислен разговор с хората. Не казах нищо лошо за опонентите ми, които на първия тур бяха десетина. Показвах сърцето и душата си", изповядва се Ценков. Видинчани му повярваха. Близо 55% от пусналите бюлетина на втория тур избраха него. Започва с ентусиазъм и вяра, че това, което обещава, ще се сбъдне. "Целта ми е градът да се съживи и в него да се живее по-добре, а децата ни да не бягат по други градове и чужбина", обяснява Ценков. Категоричен е - чистка няма да има. Показал е лоялността си и в областната управа, където бе заместник областен. Никого не е уволнил, ако той е професионалист. Така ще формира и екипа си - не по партиен признак, а по професионален. Голямата задача на Ценков е привличането на инвестиции. Не е лесно - до Видин дори няма удобен път, липсват подготвени кадри, но една по една трудностите ще се преодоляват. Все пак той има подкрепата на централната власт, която е на ГЕРБ. Има идеи и как може да бъдат решени проблемите на образованието и здравеопазването. Ще използва традициите, които има в региона в областта на земеделието.

Огнян Ценков смята победата си на втория тур за семейна. Защото всички вкъщи го подкрепили. Съпругата Ива, която работи в централата на партията отпреди години, синът и дъщерята, които му давали идеи и съвети как да общува с хората, с какво да се ангажира. Затова всички вкъщи посрещнали с удовлетворение победата. Но ще трябва да свикват - като кмет баща им ще бъде много повече зает, отколкото в службите си досега. Ще свиква и съпругата му. Общината ще се превръща в негов дом, тя ще ангажира вниманието му денонощно. Ценков е дисциплиниран човек. Носи чувството за отговорност от младини, когато е завършил висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново. Знае какво е дълг и чест. Затова и видинчани го избраха за свой водач. Докъде ще ги заведе, ще се види през следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай