Бисер възкръсна навръх Великден

57-годишна жена от Сливен дари втори живот на младия мъж

Бисер възкръсна навръх Великден | StandartNews.com

Чудесата наистина нямат край. Или поне на този Великден. Навръх празника шанс за нов живот получи 33-годишният Бисер. Младежът се нуждаеше от спешна чернодробна трансплантация, за да продължи своя път. Тя стана факт благодарение на големите сърца на близките на 57-годишна жена от Сливен и екипа на проф. Никола Владов - началник на клиниката по чернодробна хирургия във ВМА.

"Цироза с неизяснен произход" - това е присъдата на Бисер само допреди два дни. Днес той е здрав благодарение на чернодробната трансплантация, която му бе направена навръх Възкресение Христово. За съжаление у нас такива "чудеса" се случват рядко. Причината - липсват донори. И все пак има и щастливи развръзки. Герой на такава става 33-годишният Бисер.

На 3 май координаторите по донорство в областната болница в Сливен установяват мозъчна смърт при 57-годишна жена. Въпреки голямата трагедия

близките й намират сили

да дарят тялото й, за да спасят живота на други хора. Екип начело с доц. Георги Царянски от болница "Св. Екатерина" докара жената в София, разказа за "Стандарт" проф. Никола Владов. За съжаление се оказва, че сърцето й има проблеми и не може да бъде трансплантирано. Не така седят нещата с черния й дроб. И жената от Сливен успява да подари живот на Бисер.

Добрата новина заварва младия мъж в Плевен на 4 май, ден преди Възкресение Христово. Бисер тръгва на пожар за столицата. Спешно за София поема и екипът, извършил чудото. Новината, че има донор за Бисер, сварва проф. Владов в Синеморец. "Обадиха ми се на 4 май и веднага тръгнах за София", признава специалистът от ВМА-София. Същият е сценарият с останалите от екипа му. Доц. Крум Кацаров пристига спешно от Гърция, където празнува. "Намерихме сестрите Ваня Цекова във Видин, а Нели Патришка в Панагюрище, всички зарязаха празника и дойдоха", казва гордо проф. Владов.

Операцията започва точно в полунощ

и продължава до 4,30 ч сутринта на 5 май. С Бисер всичко е наред. "Новият му черен дроб работи и днес ще го приберем от "Св. Екатерина" при нас във ВМА", доволен е проф. Владов. И добавя: "Искам да благодаря на близките на донора за този високохуманен акт, на координатора по донорство и на екипа на доц. Царянски за техния професионализъм. Без всички тях това нямаше да бъде възможно", признава проф. Владов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай