Бил ли е разорен Христо Сираков?

Няколко от фирмите на бизнесмена са фалирали, твърдят от обкръжението му

Бил ли е разорен Христо Сираков? | StandartNews.com

Издателят на "Плейбой"  у нас Христо Сираков, който почина заради усложнения след инфаркт и инсулт, си е отишъл разорен - въпреки славата на милионер, харчещ разточително, през последните 2 години той е имал сериозни финансови затруднения, твърдят източници на "Уикенд". Именно стресът е разклатил фатално здравето на бизнесмена. „Христо беше затънал в дългове. Непрекъснато го натискаха да връща взети заеми - и започна да вдига кръвно. Претърпя няколко сърдечни операции в последните години. Сърцето му не издържа на тревогите”, били думите на човек от близкото обкръжение на Сираков.

Истината е, че фалитът отдавна чукаше на вратата на известния бонвиван, а някои от фирмите му бяха запорирани от съдия изпълнител. Проблемите са налегнали Христо Сираков още от 2007 г.  Подмамен от бума, който преживява строителният бранш, плейбоят решава да инвестира. Тогава неговата строителна фирма тегли банков заем в размер на 1,8 милиона  евро. Скоро след това обаче балонът се спука от световната икономическа криза и бизнесменът преустанови вноските. През 2010-а съдебен запор е наложен и върху още две негови фирми. Три години по-късно Стоте манекенки тегли още един крупен заем – от 2 милиона евро, който все още не е погасен.

Останалите му бизнес акции - производство и търговия на яхти, внос на мебели и вино от Италия, също са били пред фалит. Габровската кожена фабрика „Димитър Благоев“, собственост на бизнесмена, пък затвори врати поради липса на поръчки. В последните месеци Сираков водел напрегнати преговори да му отпуснат поредния заем от 800 000 лева, но работата се закучила.

Междувременно стана ясно, че прахът на Сираков ще бъде разпръснат край вилата му на Щъркелово глездо, в Италия и до гроба на баща му. Това е станало ясно на скромното тържество в столичен клуб, на което дъщерята на бизнесмена Анна-Мария е изпълнила негова любима песен, докато зад гърба й са прожектирали снимки от семейния архив. Анна-Мария е с ангелски глас, страхотен характер и силна воля, казват приятелите на Сирков. Самият той е споделял, че момичето има страхотно бъдеще на певица и бизнес дама. Тя е дъщеря от първия му брак, а от Ирен Онтева има син – Кристиян на 15, който трудно приема сбогуването с баща си. Сираков се грижеше за него наравно с майка му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай