Безопасен ли е следобедният сън?

Продължителността на съня е от решаващо значение за предпазване от сърдечна недостатъчност

Безопасен ли е следобедният сън? | StandartNews.com

Продължителността на съня е от решаващо значение за предпазване от сърдечна недостатъчност. Това съобщи вестник Express, позовавайки се на проучване на учени от университета в Ню Орлиънс, САЩ. Хората с най-здравословен режим на сън имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания, установиха експерти. Те смятат, че този режим изисква да спим между седем и осем часа всяка нощ.

В хода на изследването експертите са изследвали био-данните на 408 802 души на възраст от 37 до 73 години. Сърдечна недостатъчност е диагностицирана в 5221 случая. Както се оказа, тези хора са имали проблеми със съня: повечето са страдали от хронично безсъние, други често са се събуждали през нощта заради други здравословни проблеми, а трети са имали твърде кратка продължителност на съня.

По-рано учени от медицинския университет в Гуанджоу в Китай стигнаха до заключението, че следобедната дрямка за повече от час през деня може да е буквално убийствена. Анализът показал, че хората, които редовно са спали повече от час през деня, са показали 34% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания и 30% увеличение на риска от смърт от всякакви други причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай