Бездимните устройства отново на пазара в САЩ

Американската агенция по храни и лекарства разреши предлагането на бездимно устройство, като изделие с модифициран риск

Бездимните устройства отново на пазара в САЩ | StandartNews.com

Американската агенция по храни и лекарства (FDA) заяви, че бездимните устройства ще бъдат пуснати на пазара, имайки по-малък риск за здравето от цигарите.

Бездимните цигари се предлагат в над 53 страни и над 10 милиона души са закупили устройство, което се предлага като алтернатива на конвенционалните цигари или на пушачи, които искат да се откажат от цигарите.

Според Philip Morris USA, който предлага първите в света бездимни устройства за нагряване на тютюн в Съединените щати, продуктът ще може да се продава в САЩ като изделие с модифициран риск. Заповедта е издадена след повече от 3 години оценка на научните данни на изделието.

В съобщение на FDA във вторник Мич Зелер, директор на Центъра за тютюневи изделия на FDA, пише: „Данните, представени от компанията, показват, че пускането на пазара на тези конкретни продукти може да помогне на зависими възрастни пушачи да спрат обикновените цигари, но само ако те напълно превключат на електронни устройства. FDA ще следи отблизо как се използват от потребителите, за да определи дали тези продукти отговарят на този потенциал и не предизвикват ли по-голяма употреба на цигари сред младите хора. "

FDA смята, че наличните доказателства показват, че нагряването на тютюна вместо горенето намалява производството на 15 потенциално вредни химикали, въпреки че агенцията предупреждава, „тези продукти не са безопасни, нито са одобрени от FDA“.

Philip Morris Products S.A. също е длъжен да извърши наблюдение и проучвания след пускането на пазара, за да „определи влиянието на тези продукти върху възприятието, поведението и здравето на потребителите.

Компанията също така трябва да информира FDA за усилията за предотвратяване на достъпа на младежите.

Разрешението изтича след четири години и компанията трябва да го поднови, за да продължи да продава продукта.

Решението на FDA е важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве.

British American Tobacco подаде иск срещу Philip Morris International Inc. през април за нарушаване на патент в Окръжния съд на САЩ, като твърди, че PMI е използвала авторски права в своя продукт. Отделите за електронни цигари и бездимни тютюни на PMI от своя страна заведоха иск през май срещу BAT за нарушаване на патент върху електронните цигари на Juul Labs Inc., в които PMI притежава 35% дял

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай