Бедственото положение в Смолян остава, екипи извършват обходи

фото "Смолян прес"

Бедственото положение в Смолян остава, екипи извършват обходи | StandartNews.com

Река Бистрица при село Гърляно се е прибрала в коритото си, но обявеното частично бедствено положение остава, заяви Ивайло Чалъков, експерт „Отбранителна и мобилизационна подготовка" към община Кюстендил, пред "Фокус".

Междувременно река Арда излезе от коритото си при селата Смилян и Арда, което налага евакуацията на две къщи.. Активизирало се е и свлачище, което е затворило пътя за село Киселчово. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци в общината. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, ще се извърши принудително извеждане.

Иначе дежурството на екипите тази нощ е преминало спокойно. „Реката се прибра в коритото си, намали се нивото, водата вече се оттече. Няма опасност за населението", каза Чалъков. Всички проблемни участъци са укрепени, а кметът на село Гърляно, екипи на „Пътна полиция" и на общината ще извършват обходи.

Създадената организация в Смолян е на ниво, обобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) гл. комисар Николай Николов пред БНТ. Директорът на ПБЗН коментира, че в Смолян обстановката е била напрегната предвид рязкото покачване на нивата на реките Черна и Арда. „Там всяка година има подобни ситуации, поради което хората бяха предварително подготвени".

Той обясни какви могат да бъдат превантивните мерки. „Не можеш да строиш тепърва дига. Освен организационни мерки, може на критичните участъци да съсредоточим повече хора и да доставим инертни материали, за да може при рязко повдигане на нивото, да изградим временна дига. Такава не е изграждана на Смолян", допълни гл. комисар Николай Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай