Бърза писта за деца в музеите

Бърза писта за деца в музеите | StandartNews.com

В напреднала фаза е промяната по наредбата, която урежда извеждането на учениците от школото, а по измененията работят съвместно Министерство на образованието и министерството на туризма.

"Към момента независимо дали за час, или за ден, ако учителите искат да заведат учениците някъде извън училището, те трябва да преминат през една и съща тромава административна процедура", каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на кръгла маса на тема "Училището в музея, музеят в училището", която се проведе днес в парламента. От другата учебна година ще отпадне изискването да се попълват декларации за всяко часово извеждане на учениците, а това ще става еднократно с обща декларация в началото на учебната година. За нееднодневните екскурзии обаче ще се запазят старите изисквания.

Целта на облекчения режим за еднодневните излизания на учениците е да се стимулират посещенията в музеи, библиотеки, галерии и читалища. "Подкрепяме всяка стъпка, която може да създаде интелектуален щит в съвременното общество, която да предадем на децата си. Преди 3 месеца организирахме среща с министрите на образованието и културата със съдействието на кампанията "Чудесата на България", която беше проведена в Министерството на културата.

Тогава поставихме началото на този разговор. Стана ясно, че ако е предизвикателство пред учителя да заведе учениците в музея в града, в който те учат, ние трябва да помислим за нещо по-важно - учителят да се чувства достойно да го направи, като специален мисионер и да бъде освободен от всички логистични затруднения", каза Поли Карастоянова, председател на парламентарната комисия по култура и медии.

От новата учебна година "Музей за история на София" ще стартира нова програма "Музей в куфар", с която музеят ще отиде в училището, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Учители с групи ученици ще могат да посещават музея и да провеждат часовете си там съвместно с музейните работници, както и обратното - музейните работници ще посещават училищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай