Банкси с видео за графитите на затворническата стена

Експертите видяха в изображението препратка към ирландския писател и поет Оскар Уайлд

Банкси с видео за графитите на затворническата стена | StandartNews.com

Британският уличен художник Банкси публикува на страницата си в Instagram видеозапис на процеса на създаване на графити, които се появиха на стената на изоставен затвор в британския град Рединг, Бъркшир. Агенция ТАСС обърна внимание на това .

Във видеото художникът, който все още успява да скрие самоличността си, показва и разказва подробно за създаването на рисунката, демонстрирайки всички етапи от процеса. Чертежът е създаден с помощта на спрей, шаблони, валяк за боя и вода. Видеото използва саундтрака от телевизионната програма на популярния в миналото американски художник Боб Рос , който изглежда коментира работата на художник, създаващ графити на тъмно с фенерче.

Графитите изобразяват затворник, облечен в раирана униформа, който бяга, катерейки се по въже, направено от чаршафи. Единият му край е хвърлен върху тухлена стена, а пишещата машина е вързана за другия за тегло. Експертите видяха в изображението препратка към ирландския писател и поет Оскар Уайлд , който излежаваше присъдата си в затвора в Рединг от 1895 до 1897 година. По време на затвора Уайлд пише стихотворението „Баладата за затвора на Рединг“. Според идеята на писателя творбата трябваше да отразява жестокостта на престъпната система от епохата.

Затворът е изоставен от 2013 година. През 2019 г. властите на страната го обявиха за продажба, но сделката с купувача пропадна. Тогава градският съвет предложи обектът да бъде превърнат в център за изкуства. Експерти, уверени в авторството на Банкси, заявиха, че по този начин художникът иска да подкрепи идеята за реконструкция на обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай