Банкоматите замръзнаха, морето завря от студ (ОБЗОР)

Банкоматите замръзнаха, морето завря от студ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Връх Мусала осъмна на минус 27 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. На Черни връх бяха измерени минус 22 градуса, на връх Ботев минус 21, в местността Рожен минус 17 градуса, на Мургаш минус 16. В равнинната част на страната най-ниските измерени стойности са в Драгоман, Разград и Добрич - минус 12 градуса.

Леденият вятър реже като в Сибир, водата извая причудливи фигури

Банкоматите на много места в центъра на Варна замръзнаха от големия студ. Клиентите се редяха на опашки по гишетата в банките, за да теглят пари от сметките си. Във Варна температурите паднаха до минус 7-8 градуса, но заради силния северен вятър, който вилня, се усещаха като минус 15 градуса. Част от външните кафемашини също замръзнаха и отказаха да работят. Така стотици варненци напразно чакаха да им пуснат кафе или чай, за да се сгреят в мразовития ден.
Заради силните пориви на вятъра пристанище Варна остана затворено. Старите морски вълци пък разказаха, че морето "завря". Феноменът се наблюдава винаги при голям студ, при който температурите на въздуха падат повече от минус 10 градуса, а температурата на морската вода е все още висока до 5-6 градуса. Тогава морето започва да ври и започва по-бързо да се изпарява. Така хората от брега виждат морската шир като голяма вряща шир, над която се носят кълба от изпаренията на водата.

Истински сибирски студ скова Добрич и региона. По данни на НИМХ в сутрешните часове в града бе измерена най-ниската температура в страната. От местната метеостанция съобщиха, че в 8 часа живакът е показал минус 11,5 градуса, а по обяд термометърът се е вдигнал до минус 8 градуса, но на практика заради силния северен вятър усещането бе за отрицателни температури от около минус 20 градуса. По данни на дежурния на нос Калиакра вятърът е бил със скорост 14-16 м в секунда от север. Заради ниските температури и ледения силен вятър пръските на морските вълни образуваха по крайбрежните камъни причудливи красиви морски картини. За днес от местната метеостанция заявиха, че се очаква температурите да са още по-ниски - минус 17 градуса в Добрич и региона, защото времето ще е ясно и слънчево.

Дунав замръзва

Дунав започва да замръзва заради мразовитите температури и ледения вятър. Ледоход още няма, но се чака, твърдят експертите край реката. Кризисният щаб в Русе започна спешно да гради стоянки за зимуване на кораби. Те ще спасяват екипажите на плавателните съдове при обледяване на голямата река. Освен корабни убежища в акваторията на пристанището се подготвят естествените зимовници за кораби край островите Люляка, Козуй, Батин и каналите при островите Белене и Камадино. Собствениците на понтони пък вече са предупредени да ги приберат заради ледоход. От агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" отчитат рязкото застудяване и следят за възможен ледоход. В следващите няколко дни се задава сериозен студ, който може да втвърди водите на реката.

Студ скова и резервата "Сребърна". Всички водни площи в природния обект са замръзнали, съобщиха от РИОСВ-Русе. Езерото е покрито с лед с дебелина 7-8 см. Незамръзнали са само малки ивици в местността Бабушко блато, където се наблюдават струпвания на белочела водна кокошка. Експертите на екоинспекцията предупреждават гостите и местните жители да ловят риба върху леда поради опасност от нежелателни инциденти.

Варна младее, строят 233 детски площадки

По 4-5 бебета повече са проплакали през всеки месец на миналата година спрямо предходната в морската столица. Новородените във Варна за 2014 г са 5509, като 3654 от тях са с постоянен адрес, обяви кметът Иван Портних на именния си ден. Градът все повече младее и това се потвърждава от статистиката на жителите му от пеленачета до 18 години, които наброяват 61 766 и са с близо 3000 повече в сравнение с 2013 година. А бебета и младежите през нея са надвишавали само с 919 тези през 2012 г. Демографските данни, които растат нагоре, още веднъж показват, че Варна заслужено спечели титлата "Европейска младежка столица 2017", каза градоначалникът. За подрастващото поколение край морето ще бъдат построени тази година 233 детски площадки. Заложените за тях пари в проектобюджет 2015 са 15 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай