Българите са най-бедните жители на ЕС

Българите са най-бедните жители на ЕС | StandartNews.com

София/Варшава. Българинът е най-беден от всички жители на ЕС. Това не е нещо ново, но бе потвърди и от проучването на анализаторите от УниКредит за богатството на населението, представено на годишната среща на ЕБВР във Варшава.

Новото богатство на населението на България за 2013 г. възлиза на 25 млрд. евро и ще нарасне през 2015 г. на 28,8 млрд. евро. Сред бившите социалистически страни-членки на ЕС най-богати са поляците с 323,7 млрд евро през 2013 г.

В същото време българинът е най-спестовен от всички еврпейци - 82% от богатството му е в банките - в депозити и в чужда валута. Поляците държат там едва 51% от парите си, но се предвижда до 2015 г да нараснат до 58 %. На второ място като предпочитани вложения в България са държавните и частни пенсионни фондове - 12%, 3% със застраховки, 2% в инвестиции в акции и 1% във взаимни фондове.

До 2015 г. нещата почти няма да се променят, предвиждат от УниКредит. Ще намалеят с 2% само спестяванията в банките. Останалите части от портфейла със свободни средства на българските граждани ще останат същите.

Като процент от БВП нетното финансово богатсвото на българите е 36%, след нас са само Румъния и Словакия. Най-висок е този процент във Великобритания - 200 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай