Българите най-недоверчиви в ЕС относно интернет

Българите най-недоверчиви в ЕС относно интернет | StandartNews.com

София. Българите са сред най-недоверчивите към сигурността на интернет спрямо други страни в ЕС. Те банкират в мрежата много рядко и най-рядко от всички европейци сменят паролите си за достъп. Това сочат данните от проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия по повод първата година от дейността на Центъра по киберпрестъпност на ЕС. Според доклада общо 42% от българите са заявили, че посещават интернет поне веднъж дневно, а 41% са отговорили, че никога не влизат в мрежата. За сравнение румънците, които живеят без интернет, са 50 процента, докато в Холандия извън интернет са само осем на сто от хората. Мнозинството от българите (72 процента) работят на настолен компютър, като по този показател пред нашата страна е само Унгария със 75 на сто. Едва 12 на сто от българите ползват смартфон, а 4 на сто - таблет. Най-разпространени са таблетите в Холандия (36 на сто), а най-много смартфони имат шведите - 64 процента.

 

Най-често българите ползват интернет за електронната си поща (71 на сто), 68 процента четат новини онлайн, а 64 на сто общуват в социалните мрежи. Едва 21 на сто от българите купуват стоки в интернет и само 11 на сто банкират. Почти всеки четвърти българин (23 на сто) гледа телевизия онлайн. Българите, унгарците, гърците и румънците са сред най-скептичните по отношение на сигурността на интернет банкирането и пазаруването (около 30 на сто недоверие), сочат данните. Сред най-големите поддръжници на банковите услуги в мрежата са хората от скандинавските страни и холандците.

 

67% от българите са заявили, че не сменят паролите си за достъп до имейл или до социалните мрежи - това е най-високият резултат в ЕС. Българите и румънците си поделят челното място в отговорите, че не се чувстват достатъчно осведомени за опасностите в интернет. Българите са сред най-скептичните в ЕС за това дали сайтовете, които пазят личните им данни, са сигурни и защитени. Същевременно българските интернет потребители най-често (89 на сто) дават отговор, че никога не са били подлъгвани с обаждания по телефона или заблуждаващи имейли да разкрият личните си данни, а 95 на сто заявяват, че никога не са били измамени с поръчана по интернет стока. Общо 92 на сто от българите са потвърдили, че никога имейлът или профилът им в социална мрежа не е бил превземан от престъпници. Едва един процент от българските потребители съобщават, че са били жертва на измама при използването на кредитна карта онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай