Българинът отказва да пие от чешмата

Българинът отказва  да пие от чешмата | StandartNews.com

"По-чиста вода, по-добра работа", под такова мото ще премине днешният Световен ден на водата. Светът го чества от 23 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН. Тази година темата е "По-чиста вода, по-добра работа".

Основната идея е да се акцентира в усилията на частния сектор, който да се впрегне за осигуряване на универсален достъп до прясна вода. Както и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите. Днес хората от всяка точка на света показват, че са заинтересовани от проблемите, свързани с водата, и имат силата да направят промяна. Фокусът е върху силата, която имат водата и професиите за промяна на човешкия живот. Почти всички работни места, свързани с водата, гарантират безопасната й доставка до всекиго.

Всеки трети българин отказва да пие вода от чешмата, тъй като е с много лошо качество. Данните са от национално проучване, направено по поръчка на екоминистерството. 18% пък по-често консумират бутилирана вода, защото се съмняват в качеството на чешмяната. Над 36% са убедени, че доставяната до дома им вода е с лошо качество, показват още данните от проучването. Основните показатели, по които българите определят качеството на водата, са мътността и мирисът на течността.

"България е изправена пред огромни проблеми, свързани с околната среда. Според изчисления, 85% от речните води са замърсени с промишлени отпадъци, а 70% от селскостопанските земи са увредени от емисии от промишлени производства", съобщава доклад за екологичните проблеми у нас, публикуван в сайта на министерството на околната среда и водите. Средно замърсените течащи води надхвърлят 70% от всички такива в България. Като основна причина за това се посочва органичното замърсяване от непречистени отпадъчни води. Замърсяването главно се дължи на индустриално, смесено индустриално и битово изхвърляне на отпадни води и материали. Основните замърсители са металургични и химически заводи.

Наскоро направени изследвания обаче показват, че повечето реки в България имат повишена способност да се самопречистват поради своите хидравлични, физико-химични и биологични характеристики. Според доклада, през последните няколко години в повечето реки се наблюдава тенденция към слабо подобряване на качеството на водите. Причина за това са технологичното обновление на производствените процеси и изграждането на пречиствателни съоръжения, както и преустановяване дейността на неефективни, силно замърсяващи производства.

При крайбрежните ни води нещата са малко по-различни. В зоните на водоползване качеството на водите отговаря на нормативните изисквания. Единствено изключение прави пунктът при вливането на река Камчия в Черно море, на който се превишават нормите на амониев и нитритен азот. Според изследователите на водата, това се дължи на хидродинамичните явления, които протичат при смесването на реката и морето. И въпреки че се наблюдават превишения на нормите за отделни показатели, общата тенденция е към подобряване и стабилизиране качеството на крайбрежните морски води и крайморските езера.

Друго изследване пък показва, че над 60% са загубите на вода в отрасъл водоснабдяване и канализация. Голяма част от тези загуби се дължат не само на физически течове от водопроводите, а и на неправилно измерване на консумацията, което пък се дължи на недобър избор на водомер или липсата на такъв.

ДЕВИН със специални изненади за феновете

ДЕВИН ще отбележи Международния ден на водата - 22 март, със специални изненади и подаръци за своите фенове. Компанията ежегодно провежда активности, фокусирани върху важността на водата за добрата хидратация на тялото и ползите от нейната консумация.

75% от човешкото тяло е съставено от вода, като недостигът й оказва негативно влияние върху организма и забавя функциите на мозъка. Някои от основните признаци на дехидратация са главоболие, понижена концентрация, забавен метаболизъм, раздразнителност и др. Ето защо, за да поддържаме добрия баланс на тялото, е необходимо да му осигуряваме достатъчно количество течности.

По случай Деня на водата ДЕВИН гостува на Национален музей "Земята и хората" в София, където посетителите имаха възможност да премерят своите нива на хидратация, както и да вземат безплатно бутилка минерална или изворна вода. Гостите на музея получиха и листовки с информация за ползите от добрата хидратация на тялото, както и полезни съвети как да увеличат приема на течности в ежедневието си, за да се чувстват бодри, активни и пълни с енергия.
ДЕВИН ще стартира и забавна Фейсбук игра с цел да популяризира значението на водата за човешкия организъм. На страницата на компанията ще са публикувани пет интересни факта за водата. Всеки, който желае да участва, ще трябва да сподели на своята стена поне един от тези факти. Наградата за победителя е комплект чаши.

Като лидер на пазара на бутилирани води в България "Девин" АД системно развива ефикасното добиване и бутилиране на вода. Продуктовата гама на компанията включва минерална вода, изворна вода, газирана вода и овкусена вода Devin Fresh. Като социално отговорна компания компанията усилено инвестира в нови производствени технологии и ефикасната употреба на енергия и ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай