Бъдещи археолози търсят чудеса в село Гаганица

Бъдещи археолози търсят чудеса в село Гаганица | StandartNews.com

Берковица. Студенти по специалностите „История" и Археология" от Нов български университет започват проучване на археологически и средновековни обекти в село Гаганица, Берковско. Пълно съдействие те ще имат от местната власт и от историческия музей в Монтана, казаха от общината.

Село Гаганица е богато на неизследвани останки от крепости от античността, църква от средновековието и къщи от началото на възраждането. Има и могили, които никой не е проучвал. Студентите ще направят теренни проучвания на вече описани забележителности. Едно от тях е светилището на Зев и Хера. Ще бъде изследвана и старата църква „Свето Възнесение Господне", строена през 1678 година. Тя е интересна с иконите и олтара си, които се пазят в историческия музей в Монтана. Макар да е паметник на културата, тя е пред разруха. Къщите на местните са строени в началото на Възраждането и по архитектура се различават коренно от къщите на жителите на околните села.

За пръв път за село Гаган /стрелец, целещ се в хора/ се споменава в турски регистър от 1477 година. Селище на същото място обаче е имало още от времето на траките, а след това и по време на римляните, славяните, българите и турците. Заселниците са били привличани от златоносната река Златица, която пресича селото. Някога в Гаганица са живели 2000 души, днес броят им е около 300. Училището отдавна е закрито, но преди 70 години в него е учил писателят Йордан Радичков, който е от близкото село Калиманица. И до днес в селото пазят чина, който прочутият им земляк е търкал от четвърти до осми клас.

Проучването на историята на Гаганица се финансира от студентския съвет на Нов български университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай