Астрономи откриха древна галактика

Тя е била сформирана само 1,5 милиарда години след Големия взрив

Астрономи откриха древна галактика | StandartNews.com

Астрономи от Националната обсерватория за радиоастрономия в САЩ, използвайки масива от радиотелескопи ALMA, откриха древна дискова галактика, която напълно се е оформила само 1,5 милиарда години след Големия взрив.

Вселената е на 13,8 милиарда години и повечето галактики, включително Млечният път, са се оформяли в продължение на милиарди години. Находката не се вписва в общоприетите модели за формиране на галактики, според които подобни хармонични подредени структури започват да се оформят на много по-късен етап - 6 милиарда години след взрива.

Новооткритата „Wolfe“ е най-далечната дискова галактика, откривана някога. Намира се на около 100 хиляди светлинни години от нас и е голяма колкото 70 до 80 милиарда слънца, което я слага в същата категория на Млечния път. Дискът се върти със скорост от 270 км/сек., колкото нашата галактика.

Учените смятат, че механизмът, чрез който подобни масивни въртящи се системи могат да бъдат създадени в толкова ранен етап, е процес, известен като „акумулиране на студен газ“. Според астрономите тъмната материя играе важна роля за образуването на галактиките, форма на материята, която реагира само чрез гравитацията и която изгражда нещо като космическа мрежа от дълги нишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай