Астроном обясни светлинното космическо шоу в небето на България

Около Земята е истинско сметище от отломки, които кръжат

Астроном обясни светлинното космическо шоу в небето на България | StandartNews.com

Множество хора видяха снощи светещ обект над страната ни. Според мен това не е било метеор. Лично не го видях, но от видеата е ясно, че светещите обекти се движат много бавно. Така че това по-скоро е разрушил се сателит. Така обясни случилото се астрономът доц. Николай Петров, който говори пред Нова телевизия.

Такива сателити се движат над Земята на около 300 и 600 км, но няма как оттук-нататък да не очакваме подобни явления - развалени космически апарати. Разбира се ще дойде времето, когато ще започнем да се притесняваме, че те могат да почнат да падат и в градовете такива останки, посочи той.

Наистина около Земята е истинско сметище от отломки, които кръжат и от време на време гравитацията ги притегля към нас.

Почти всеки, който е поглеждал към небето нощно време  малко след залез или малко преди изгрев слънце се виждат сателити - малки светещи точки в небето. Те се завъртат около Земята за около час и половина, но за нас видимо те се движат по права линия над нас и когато това нещо поради някаква авария започне да навлиза в земната атмосфера, те не влизат пряко директно да ни обстрелват, а бавно слизат и за нас те изглежда сякаш се движат успоредно, обясни доц. Петров.

Това се случва на височина между 80 и 100-120 км над земната повърхност. Тогава започва горенето и се виждат светещи следи, каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай