Астронавти заседнали в Космоса!

Разказват за момента, в който са разбрали, че корабът им е повреден

Астронавти заседнали в Космоса! | StandartNews.com

Двама астронавти на НАСА, които са били блокирани на Международната космическа станция (МКС) споделят за преживяванията си в Космоса и разказват за момента, в който са разбрали, че корабът им е повреден.

Астронавтите - Суни Уилямс и Буч Уилмор - отпътуваха за МКС на 5 юни, при третия и последен тест на новата капсула "Старлайнър" на Боинг и първото ѝ изстрелване с екипаж.

"Изстрелването беше грандиозно", казва Уилмор в сряда, говорейки на живо от МКС.

За първоначалните тестове Уилмор обясни, че космическият кораб е държал "наистина невероятна" прецизност.

"Проблемите започнаха на следващия ден, тъй като космическият кораб беше в обичайния си автономен режим. И тогава навлязохме в ден 2. Началото на ден 2 беше същото като при старта, а след това имахме някои неуспехи, както всички знаем. Загубихме една RCS струя, а след това загубихме още една. И тогава можеше да се каже, че тягата, контролът, способностите бяха влошени. Качествата на управление не бяха същите", разказва Уилмор.

Екипажът възобнови ръчното управление на космическия кораб за около час, след като получи разрешение от НАСА и отстрани проблемите от Земята.

"От този момент нататък можеше да се каже, че тягата е намаляла. По това време не знаехме защо", добави Уилмор. 

"Старлайнър" се е представи добре по време на прецизното скачване с МКС - задача, която оставя много малко място за грешки. Въпреки че мисията им е трябвало да продължи само една седмица, те все още са на борда на космическата станция, докато НАСА се опитва да отстрани проблемите - включително изтичането на хелий, попречило им да се върнат на борда на "Старлайнър" през юни.

За щастие астронавтите не изглеждат особено притеснени от продължителното си пътуване. Това може би не е изненадващо, като се има предвид, че те летят над света на космическа станция.

"Тук на МКС си прекарваме чудесно. Двамата с Буч сме били тук и преди и се чувстваме като у дома. Чувствам се добре да се нося наоколо, чувствам се добре да съм в Космоса и да работя тук с екипа на Международната космическа станция. Така че аз не се оплаквам, а и Буч не се оплаква, че сме тук за няколко допълнителни седмици", казва Уилямс. 

НАСА се надява скоро да прибере екипажа у дома с помощта на "Старлайнър", но следващото пристигане на екипажа на МКС през август е твърдият краен срок, за да се избегне пренаселеността.

"Някои от данните оптимистично подсказват, че може би това ще стане до края на юли, но ние просто ще следваме данните стъпка по стъпка", добави Стив Стич, ръководител на програмата за комерсиални екипажи на НАСА, по време на пресконференцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Аркадаш
преди 1 месец

А дано се върнат....

Откажи