Неделя,

Археолози спасяват история по АМ" Марица"

От: Failed to load user -
A
A
A

Хасково. Три спасителни разкопки вървят едновременно край Димитровградското село Великан.

Екипите, водени от д-р Янко Димитров , Станимир Стойчев и Веселка Кацарска, започнаха спешна работа по три от седемте набелязани обекта по трасето, по което ще мине ЛОТ 1 от АМ „Марица". Разкопките се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура".

Засега обектите са само трасирани, а същинските разкопки все още не са започнали, обясни Янко Димитров. Който работи по обекта, номериран с 6.

В повърхностния слой на проучените земни пластове археолозите вече са открили три монети, фрагмент от обица с трапецовидна форма и част гривна.

В западната част на 245-метровата отсечка, обект на вниманието на учените, е разкрито селище, което според намерената керамика изследователите определят с първоначална датировка 12-14 в. Или Късното средновековие. Има и съдове, които са с характерни форми и украси, които говорят за този период, има и характерни белези на кухненска керамика и от графитокерамика.

При работата на земекопните машини по автомагистралата обаче в източната част на трасето са разкопани много от жилищата и гробни ями от маркирания от археолозите там некропол.

Вероятно той е на същата възраст като като селището, но учените не изключват той да е и с по-късна датировка.

Тепърва обаче археолозите ще правят по-задълбочени анализи на находката. Разкопките ще бъдат документирани, а всички открити артефакти - описани, изнесени от мястото и предадени за съхранение на съответните институции. Проучванията им ще продължат до август, когато тоновете бетон от магистралата ще „легнат" върху историята.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички