Археолози спасяват история по АМ" Марица"

Археолози спасяват история по АМ" Марица" | StandartNews.com

Хасково. Три спасителни разкопки вървят едновременно край Димитровградското село Великан.

Екипите, водени от д-р Янко Димитров , Станимир Стойчев и Веселка Кацарска, започнаха спешна работа по три от седемте набелязани обекта по трасето, по което ще мине ЛОТ 1 от АМ „Марица". Разкопките се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура".

Засега обектите са само трасирани, а същинските разкопки все още не са започнали, обясни Янко Димитров. Който работи по обекта, номериран с 6.

В повърхностния слой на проучените земни пластове археолозите вече са открили три монети, фрагмент от обица с трапецовидна форма и част гривна.

В западната част на 245-метровата отсечка, обект на вниманието на учените, е разкрито селище, което според намерената керамика изследователите определят с първоначална датировка 12-14 в. Или Късното средновековие. Има и съдове, които са с характерни форми и украси, които говорят за този период, има и характерни белези на кухненска керамика и от графитокерамика.

При работата на земекопните машини по автомагистралата обаче в източната част на трасето са разкопани много от жилищата и гробни ями от маркирания от археолозите там некропол.

Вероятно той е на същата възраст като като селището, но учените не изключват той да е и с по-късна датировка.

Тепърва обаче археолозите ще правят по-задълбочени анализи на находката. Разкопките ще бъдат документирани, а всички открити артефакти - описани, изнесени от мястото и предадени за съхранение на съответните институции. Проучванията им ще продължат до август, когато тоновете бетон от магистралата ще „легнат" върху историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай