Археолози откриха липсващата врата на „Коваческото кале"

Археолози откриха липсващата врата на „Коваческото кале"  | StandartNews.com

Велико Търново. Липсващата падаща врата от Западната порта на „Коваческо кале" до Попово, Велико Търново, бе открита от археолози, съобщиха от пресцентъра на общината. При прокопаване на трасето за поставяне на кабели за ел. осветление и видеонаблюдение на обекта, в близост до кула 11 от Западната порта работници попадат на зид, широк близо 1.50 м и дълъг около 3.30 м.

Зидът, състоящ се от три добре обработени каменни блокове е конструктивно свързан с кулата и фундиран дълбоко в земята. Спешното му проучване показа, че това са основите фундаментите, запазени дълбоко под античния терен на първата врата, охраняваща Западната порта на крепостта – катаракта. Вратата, която се е вдигала и спускала отвесно и е служела за първо препятствие пред нежеланите „гости" се е намирала на около 8 м. пред изцяло проучената двукрила порта.

Новото археологическо откритие ще промени в бъдеще и цялостната концепция в експонирането на техническото съоръжение, наречено „Западна порта", състоящо се от две кули, една двукрила и една падаща врата. Теренът, в който зида е открит, се е смятал за проучен още през периода 1990 - 2002 г. Електрически стълб, поставен в миналото на това място, е попречил на археолозите да извършат тогава цялостно и дълбочинно проучване и да открият липсващото съоръжение. Поради тази причина досега се считаше, че Западната порта е завършвала с надвратна кула, каквато обаче не бе установена през този археологически сезон. Осевен това откритие, преди няколко седмици отново в района на Западната порта на укрепения град, археолозите разкриха руините на монументална колонада от 4 век, състояла се някога от 4 колони, стъпили върху отлично запазен и до наши дни каменен фундамент.

Преди броени дни, почти в края на запазената Западната крепостна стена, археолозите проучиха частично западната и южната част, както и подовото отопление на кокетна римска баня. Двойният под на банята е бил монтиран върху иззидани правоъгълни и кръгли тухлени колонки. Освен подово, банята е имала и стенно отопление, като горещият въздух е преминавал в пода и стените през различни по големина и диаметър теракотени тръби. Бъдещите проучвания ще покажат в цялостна светлина римската баня, датирана от специалистите в 4 век.

Тазгодишните проучвания се ръководят от проф. д-р Иванка Дончева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" Велико Търново и Владимир Стойков, Община Попово. Само монетите, които ще обогатят колекциите на поповския музей, без останалите дребни находки, добити през тази кампания, вече надхвърлят 2100 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай