Антивирус: Вижте кое най-добре измива ръцете

Антибактериалните гелове помагат в борбата с новия коронавирус

Антивирус: Вижте кое най-добре измива ръцете | StandartNews.com

Здравните власти обявиха, че антибактериалните гелове помагат в борбата с новия коронавирус и продуктът се превърна в най-търсената стока по света. Цената му рязко поскъпна, а количествата в аптеките и магазините са почти изчерпани. Не се знае и кога отново ще има. Но наистина ли е толкова ефективен?

Всички експерти по хигиена са категорични, че за да имат ефект – геловете трябва да имат в състава си поне 60% алкохол. Това съдържание на спирт може да бъде опасно за хората с чувствителна кожа. Затова често се заменя с друг антибактериален агент – триклозан.

Химичното съединение може да се намери в почти всички санитарни продукти – от сапуна до пастата за зъби. Проучвания от последните години обаче показват, че триклозанът може да бъде вреден за ендокринната система на човешкия организъм. В САЩ веществото дори е забранено.

Учени от Великобритания посочват, че вирусите са много по-устойчиви на дезинфектанти, отколкото бактериите. Според тях Ковид-19 е вирус с обвивка, което означава, че около него има покритие, което алкохолът може да атакува, като по този начин елиминира заплахата.

Коронавирусът все още е ново заболяване, първоначалната информация е, че се разпространява по въздушно-капков път. Експертите са на мнение, че е малко вероятно е да се предава чрез предмети, независимо дали това са пакети или храна.

Медиците препоръчват на хората да мият ръцете си със сапун и вода - или, ако това не е възможно, да използват гел за ръце. Съветват хората да избягват да пипат недезинфектирани повърхности, както и в никакъв случай да не докосвате лицето си.

Въпреки че антибактериалните гелове са практични и леснопреносими – измиването на ръце със сапун и вода е и по-ефективният вариант за предпазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай