Антична Сердика на път за ЮНЕСКО

Антична Сердика на път за ЮНЕСКО | StandartNews.com

Антична Сердика ще кандидатства за ЮНЕСКО. Древните руини в центъра на София ще дадат обща картина на антична Сердика, която може да се класира в категорията "Културен пейзаж" на световната организация. Това прогнозира кметът Йорданка Фандъкова. Тя провери археологическите разкопки до паркинга на хотел "Шератон".

"Веднага след като започна довършването на проекта за Ларгото, направихме така, че да стартира и проучването на площад "Света Неделя", защото това е една цяла територия, която ще позволи да представим великолепието на Древна Сердика и да покажем на целия свят, че на територията на София е един от най-древните европейски градове", заяви Фандъкова. Според нея античният комплекс ще привлича туристи, но и ще развива чувството на гордост на софиянци от своя град.

Столичната община е вложила над 8 млн. лева в разкриване и социализиране на културно-историческото наследство. В подземния музей на Ларгото пък Министерството на културата е инвестирало 16 млн. лева.

Дворецът на император Константин или римски терми, на този въпрос трябва да отговорят археолозите, които проучват терена на пл. "Света Неделя". Засега са открили антична сграда с внушителната за времето дължина на зида от 70 метра. Останките са на обществена сграда от II-III век.

Те се намират на не повече от метър под повърхността, тъй като при строежа на околните сгради най-вероятно са премахнати горните исторически пластове. "Действително това е уникален научен шанс, че в първите дни на експедицията колегите попаднаха на тези структури", допълни и зам.-кметът по култура Тодор Чобанов.
Столичното кметство работи и по други исторически обекти. Реставрират се мозайките от подземното ниво на базиликата "Света София".

Продължава работата по манастира "Мария-Магдалена" от Малката Света гора, както и на крепостта "Урвич". Идеята за неолитното селище в кв. "Слатина" е там да се изгради парк и малък музей, в който да могат да се видят останките отпреди 8000 години. Тунел пък ще свърже гробницата на Хонорий и подземния музей под "Света София". На 17 септември ще отвори врати и Музеят за история на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай