Проф. Овчаров: Приключихме изключително успешен археологически сезон

  Проф. Овчаров: Приключихме изключително успешен археологически  сезон  | StandartNews.com

Приключихме един изключително успешен археологически сезон, съобщи проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа, който проучва Перперикон вече 16 години. Ученият обяви, че са попаднали на съоръжение без аналог в България, подобно на нимфеум.

„Това е уникално инжинерно съоръжение. Цистерната от три страни е изсечена в скалите, а от северната е направена с великолепни квадри и декоративни корнизи. Това ни кара да мислим, че освен за съхраняване на вода, с която е захранвано южното подградие на Перперикон, най –вероятно съоръжението е било и фонтан- чешма, обслужвала входа и пътя, който е влизал в Перперикон идващ от равнината", обясни проф. Овчаров. По думите му съоръжението е имало и допълнителни функции, не само да събира около 100 куб вода.То е добре замислено, което се вижда по оформените отточните канали.
„Аналогиите му водят към такива големи градове от римската епоха като Ефес в Мала Азия и Петра в Йордания. Но трябва да се продължат проучванията, за да се види дали е било само за вода или е имало и някакви свещени функции", уточни професорът. Той припомни, че подобни са нимфеумите или посветените на водните божества – нимфите храмове, но това ще докажат бъдещите разкопки.


„Това беше годината Рим на Перперикон, защото заедно със средновековния период излязоха много материали от римската епоха. Вече може да локализираме два храма от 3-4 период, вероятно един от тях е посветен на тракийският конник, а другият на Аполон. Твърде възможно е да имаме и митреум с басейн и каменни седалки, свързан с популярния източен бог Митра", коментира професорът.


Ученият подчерта, че проучването на Акропола е завършено на 95 процента.Оформени са 49 сгради от римския период /3-5 век/. Разкрити са централния площад и широки улици, водещи към него. „Това са обществени и жилищни сгради от типа „инсула", в тях се е живеело, но и се е събирало градското население. В него римляните и романизирано тракийско население са се постарали да направят всички условия на живот", коментира проф.Овчаров.


Той показа каменните стени, стигащи до 1,50-1,90 м. Само една от сградите е дълга 26 м., някои от тях са били на 2-3 етажа. Предполага се, че сграда №43 е храм от римската епоха, най –вероятно посветен на Аполон. Непосредствено до него е намерена това лято и бронзова статуетка на Аполон. Археологът показа и мраморна глава на божеството, която вероятно е фрагмент от плоча.


Реставратори са извършили и консервация на 7 жилища от средновековната епоха, които са вкопани в основите на римските сгради. „Така посетителите на Перперикон могат да видят вътрешността на жилищата от 12 век с намиращи се хромели", обясни Овчаров.


Проф. Николай Овчаров разказа, че през това лято заедно колегите му са попаднали на стотици интересни находки. Сред тях един изключителен паметник. Това е невероятно красива златна монета с лика на византийския император Василий II Българоубиец. Монетата е от злато и е малко по-лека от стандартните. Според учения находката е от особена важност, тъй като е изключително рядка.


„Всички материали ни показват живота на Перперикон в продължение на 7-хиляди години, започнал от праисторическата епоха и завършил през средата на 14 в.", каза още проф. Овчаров.


Археологическите проучвания тази година на Перперикон са финансирани с 220 хил.лв. от правителството, от тях 180 хил. лв. са за разкопки и 40 хил. за активни консервационни дейности. Заедно със специалистите до средата на септември т. е. в продължение на почти 4 месеца са привлечени да работят и 80-90 души от близките села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай