94-годишен кандидатства за кмет

Андре Тригано е на държавна длъжност близо 50 години

94-годишен кандидатства за кмет | StandartNews.com

Във Франция 36 000 села и градове проведоха първия тур на кметските избори през март и най-накрая ще проведат втория тур следващия уикенд, след тримесечно забавяне, причинено от пандемията от коронавирус. Един от стремящите се към поста е надхвърлилият 90 г. Андре Тригано, предаде BBC.

"Надявам се, че няма да се налага да се извинявам отново, че не съм умрял".

Така се майтапи имащият чувство за хумор кмет на Памие, град в подножието на Френските Пиренеи с население 16 000 души. Андре Тригано е на 94 години и е на държавна длъжност близо 50 години. Той излезе начело в първия тур на изборите през март и ако спечели втория тур на 28 юни, ще навърши 101 години в края на мандата си.

Има и други възрастни кметове, които не искат да се откажат от властта - включително 98-годишен, който се кандидатира за преизбиране в село близо до Бордо, но никой няма история, толкова колоритна като тази на Тригано.

Роден в Париж през 1925 г., той е юноша по време на немската окупация на града през Втората световна война. Родителите му, еврейски имигранти от Алжир, били посъветвани да бягат, след като полицай, който живее в сградата им, им казал, че Гестапо е готово със заповед за ареста им. Така животът на Тригано се превръща в път през бурните дни на целия ХХ век. Въпреки десетилетията зад гърба си сегашният – и надяващ се да бъде следващият - кмет на Памие успокоява „младите – или по-младите, желаещи за поста – да почакат да им дойде редът“.

„Когато изграждате 10-етажна сграда, вие не сменяте архитектите след петия етаж – в това няма смисъл - смее се той. - Ако някой иска моята работа, ще се бори за нея!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай