78-годишна учителка учи компютри

С енергията си бившата преподавателка Вена Манцарова е заредила всички, които са се обединили около обучението й

78-годишна учителка учи компютри | StandartNews.com

78-годишна учителка доказа на всички, че за знанието възраст няма. В дългите дни на изолация бургазлийката Вена Манцарова търси начин да общува пълноценно със семейството си. У дома й са на разположение електронни устройства, но не умее да борави с тях. След няколко телефонни обаждания се свързва с областния управител на Бургас и с негова помощ започва да се учи на дигиталния език на 21-ви век.

От няколко дни бившият преподавател по руски език се обучава как да борави с таблета, така че да може не само да се чува, но и да се вижда със своите близки и приятели. В месеците на карантина почувствала, че трябва да има връзка с дъщеря си, която живее във Варна, както и с внуците си, които са на различни места по света.

„Зет ми си даде компютъра, а като лоялен клиент ми дадоха и таблет. И аз реших, че след като имам тези технически устройства, трябва и да ги използвам”, разказва Вена Манцарова пред Нова тв.

Свързала се по телефона с областния управител и помолила за помощ - да й изпратят доброволци, които да я научат да борави с телефонните приложения. От администрацията веднага се свързали с фирма, която се отзовала на призива за помощ.

„Убеден съм,че има много хора от това поколение, които не могат да боравят с техника. Госпожа Манцарова преподаде на нас като ученици поредния урок по човещина, дух отзивчивост, търсене”, каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.  „Основното, на което я научихме, е да може да комуникира, т.е.  да използва няколко програми, които са за комуникация с нейни роднини, близки”, обясни Стоян Николов, собственик на фирмата –обучител. За да не забрави последователността при боравене с приложението бившата учителка старателно записва всяка стъпка в тетрадка. Когато доброволците-обучители си тръгвали, тя започвала отново да преповтаря наученото. Провела вече десетки разговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай