600 в Пернишко спят в палатки и фургони

Бутат 16 нацепени къщи

600 в Пернишко спят в палатки и фургони | StandartNews.com

София. Цялата страна се юрна да помага на перничани след силното земетресение. Дори клиники подадоха ръка на града за възстановяване на щетите по сградите. Правителствена болница праща камион с 10 хиляди керемиди втора употреба, съобщи кметът Росица Янакиева. 

Столичната лечебница ги оставила на склад след ремонта на покрива си и сега ги дава на стопаните с поломени къщи. Стотици жилищни сгради осъмнаха с рухнали комини след първите четири труса в нощта срещу 22 май, а отломките отвориха дупки в покривите.

16 къщи в Пернишко ще бъдат съборени. Толкова са установените досега постройки, които са негодни за живеене заради нацепени стени и носещи колони. Багери влизат в селата Дивотино, Мещица и Богданов дол. 3 474 молби за оглед на частни домове са подадени от пострадали граждани. Засега съсипани от трусовете блоковете не са засечени при проверките от мобилните групи. 600 души спят във фургони и палатки. Общината е поискала още 35 палатки, фургони вече нямало свободни в страната.

15 бетонови подпори са докарани късно вечерта за укрепване на 10-етажната сграда на бившия Синдикален дом на площад „Кракра“. Специалисти откриха огънати железа в носеща колона на третия етаж и веднага евакуираха всички офиси, включително и редакцията на местната кабелна телевизия. Новите подпори ще се монтират от мазето до засегнатия етаж и ще издържат до 7 тона тежест.

На 10,3 милиона лева са оценени щетите само по общинските сгради. Финансовото министерство да преведе по-рано поне част от изравнителната сметка за общината за полугодието, поиска кетът Росица Янакиева. Тя очаква да получи и полагащите се на Перник пари за държавни концесии и с тях да се покрият поне първоначалните плащанията към фирмите, които работят по възстановяването на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай