58% от пълнолетните подкрепят протеста, сочи НЦИОМ

58% от пълнолетните подкрепят протеста, сочи НЦИОМ | StandartNews.com

София. 58% от пълнолетните българи в страната подкрепят протестите срещу кабинета Орешарски. Това сочат данни на национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). То е извършено между 3 и 10 юли 2013 година и показва, че 42% от младежите на 18 не са съпричастни с антиправителствените бунтове.

Сред хората на възраст до 49 години има по-висока подкрепа за протестите срещу кабинета. Сред висшистите и българи с жизнен стандарт около и над средния също се вижда по-високо одобрение за демонстрациите в столицата и страната. Конкретно за столичани- 67% от тях са за протестите. От жителите на градовете-областни центрове 57% от хората изразяват подкрепа, от по-малките градове има 65%. Голям е и процентът на жителите на селата, които не подкрепят протестите- 52%.

По-голям е дялът на възрастни хора, които негодуват срещу антиправителствените демонстрации на улицата, които не стихват вече един месец. Такива са пенсионери над 60 години, с основно и със средно образование, жители на селата, както и представители на етническите малцинства.

По повод основното искане на протестите- оставка на кабинета на Пламен Орешарски, 37% от запитаните хора в страната искат правителството да направи това. За оставка най-вече са хора на възраст до 39 години, хора с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове, показват данните на НЦИОМ. 42% от столичаните настояват за незабавна оставка на кабинета, а освен тях за същото са и 40% от жителите на градовете-областни центрове, 44% от живеещите в малките градове, както и 27% от хората, които живеят в селата.

23% искат оставката на кабинета Орешарски. 47% от българите смятат, че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. От извадката на НЦИОМ 35% са на мнение, че е по-добре правителството да си завърши мандата.

Повече от изследването на НЦИОМ може да видите ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай