50 акта за непридружени непълнолетни в заведения

50 акта за непридружени непълнолетни в заведения | StandartNews.com

От началото на месец май до настоящия момент са проверени 2646 заведения и са съставени 46 акта на лица, които предоставят алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни. Това каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция" след среща на Националния съвет по превенция на престъпността в Министерски съвет, на които са били обсъдени мерките за сигурността на учениците през лятната ваканция.

„Нашите дейности по отношение на предстоящата лятна ваканция на децата са в два аспекта. В превантивен аспекти предприехме действия за стартирането на детските полицейски училища през ваканцията. Отпечатахме и в момента раздаваме дипляни за вредата от употребата на алкохол и наркотици, които съвместно с колегите от Министерството на образованието и от местните комисии в съответните общини ще бъдат раздадени", обясни комисар Христо Терзийски.

По думите му, в същото време са стартирани от началото на месец май полицейски операции за проверка на заведенията за присъствието на пълнолетни и малолетни след определените часове в съответствие с общинските разпоредби, както и проверка за предоставянето на алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни лица. „От началото на месец май до настоящия момент сме проверили 2646 заведения, като има съставени 46 акта по Закона за закрила на детето за лица, които предоставят и продават алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни", съобщи той, цитиран от Фокус, като допълни, че над 103 са актовете за управители на заведения, които допускат присъствието на непълнолетни след 22.00 часа.

„50 акта са съставени на родители, които са допуснали непълнолетни лица да бъдат в заведения без придружител", посочи още гл. комисар Терзийски. Той увери, че акциите ще продължат през цялото лято и ще са от една страна с превантивна насоченост срещу насилието над пълнолетни и малолетни и от друга с цел да понесат санкции родителите и управители на заведения, които допускат продажбата на алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай