3 партии в парламента, ако гласуваме сега

За 72% от българите положението става нетърпимо

3 партии в парламента, ако гласуваме сега | StandartNews.com

София. Рекордно висок дял от българите - 72%, определят положението в страната като нетърпимо. Това сочи проучване на "Отворено общество", направено в периода 5-16 юли. Хората, които подкрепят това твърдение, са скочили с 15% спрямо пролетта на миналата година. Силно са се увеличили и негативните оценки за икономическата ситуация. 63% от анкетираните смятат, че тя се е влошила през последната година, а 37% очакват тази тенденция да продължи. Близо половината българи, или 45 на сто, са на мнение, че България се развива към по-лошо по време на сегашното правителство. На противоположната позиция са 20 на сто. 44% от анкетираните изразяват неодобрение към дейността на кабинета, 33% я одобряват, а 23% не могат да преценят.

Червен картон за правителството на Орешарски показват най-вече хората в София, най-младите, висшистите и тези с месечен доход над 500 лева на човек от домакинството. Във всички типове населени места, с изключение на селата, неодобрението към правителството надвишава одобрението. Същото се отнася и за всички възрастови групи, с изключение на тази над 60 години. Като цяло 44% от хората в страната и 60% от столичани подкрепят протестите. Делът на категоричните им противници е 16%. 23% са на мнение, че кабинетът има нужда от поне 3 месеца толеранс.

Според изследването, проведено преди сблъсъците между полиция и протестиращи, възможността за незабавна оставка на правителството и избори през есента се подкрепя от около 37,5% от анкетираните. Същият дял запитани смятат, че правителството не трябва да подава оставка.

25% са на мнение, че кабинетът трябва да си отиде през пролетта на 2014 г. и да се проведат парламентарни избори заедно с тези за европейски парламент.

Нови избори обаче биха възпроизвели в парламента ситуация, подобна на сегашната, сочи анкетата. При вот днес 23,4% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 22,1% - за БСП, и 5,2% - за ДПС. За всяка една от останалите политически сили биха гласували около или под 2%, като сред тях най-близо до прескачане на бариерата са България на гражданите, Националният фронт за спасение на България и Атака. 31 на сто няма да гласуват.

Над половината от анкетираните (близо 51%) не одобряват идеята правителството да вземе допълнителни заеми, за да попълни дупките в бюджета, а около 24% са съгласни с тази идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай