3 дни яли, пили и се веселили за "Гинес"

3 дни яли, пили и се веселили за "Гинес" | StandartNews.com

Два дрона снимаха ритуала в Лудогорието, за да го пратят на комисията в Лондон

Юристка и финансист се взеха с 3000 сватбари и по 2 тона вино и курбан

3009 сватбари, облечени в български национални носии, седнаха около най-дългия месал в света, проснат върху 960 м на поляната в местността Пчелина край Разград. На гощавката бяха изядени 2 тона агнешка яхния и изпити 2,5 т вино. Мегакупонът, организиран през уикенда от фолклорното сдружение "Лудогорие" в Разград, имаше за цел да атакува с нови висоти книгата на рекордите "Гинес", като запише в нея три нови постижения: за най-многолюдна сватбена трапеза на хора, облечени в носии, за най-дълга софра и за най-голямо количество сватбарска яхния, разсипано на тържеството. Дали това е постигнато ще стане ясно най-рано в края на годината, когато се очаква да дойде отговорът на комисията на "Гинес", която заседава в Лондон.

Със или без рекорди, празникът край Разград бе знаменателно събитие откъдето и да го погледнеш. Въпреки прогнозите за облачно време и чести валежи, които се оказаха точни, 150 фолклорни състава от цялата страна пристигнаха на поляната на "Пчелина" в уреченото време. 50 клуба за възстановки, нарамили половин дузина черешови топчета, заеха позиции в гората около моравата. Хиляди почитатели на българското, облечени в носии, дойдоха с личните си коли и изпълниха с детски глъч и радост околността. Три дни над 4000 души пяха, танцуваха или припяваха като публика в такт с народните ритми, които се лееха от трите сцени на събора. Веселието следваше своя собствен ход, независимо от природните капризи на юли, в които слънце и дъжд се гонеха по небето, а ярките лъчи извиваха дъги в многобройните локвички по зелената морава.

"Дойдохме тук две дузини патриоти от Луковит, защото обичаме българското. Ние сме от клуба за възстановки на сдружение "Св. Георги Победоносец".

Носим си и черешовото топче

Преди година го поръчахме на местен майстор, балканджия. С него вече сме участвали във възстановката "Вълкашин войвода". Сега ще гръмнем тук, за младоженците. Носим си джепане, ще преместим топа на безопасно разстояние, ще помогнем да стане вълнуващ събор, за всички, които тачим традициите", обясни 42-годишният бизнесмен Николай Нинов от Луковит, докато наместваше в хайдушкия си пояс двата револвера.

Докато хайдутите излизаха от гората, за да се присъединят към сватбарите, в стана на младоженците цареше щастлива суетня. Препасан с пояс и навуща около огромния казан с мръвка бащата на булката Димитър Димитров следеше как върви готвенето на юнашката яхния.

20 агнета врат тук

Правим го както дедите ни някога - по домашна рецепта от Тракия, според обичая в нашия край, обясни щастливият мъж. Той бе горд, че дъщеря му, дипломиран юрист, и бъдещият зет - финансист в банка, са избрали да се врекат един на друг според традицията, въпреки че иначе са съвсем модерни млади хора, които по нищо не се различават от поколението си. "Решението да се венчаем, като направим възстановка на автентичната тракийска сватба, дойде от само себе си. В началото Стойка (бъдещата булка) искаше да подпишем и само с кумовете да си направим обяд за четирима. После видяла във Фейсбук, че сдружение "Лудогорие" правят кастинг за младоженци, които искат да се оженят на фолклорния събор тук, където миналата година бе възпроизведена сватбата от филма "Време разделно". И изпратила заявка от името на двама ни. Те пък ни одобриха и аз се съгласих", разказа младоженецът. Усмихнат, ведър и наперен, с юнашки калпак на главата, високият над 1,80 м Росен Митев с охота дава интервюта, прегърнал крехката си младоженка. Стойка, пременена с оригинална носия от родната й Нова Загора, весело съобщава, че плановете на новото семейство са

да родят и отгледат три деца

Ами след като над 3000 души са били на сватбата ни, може ли иначе, смеят се двамата.

Пришпорени от времето обаче младите загърбват микрофоните и камерите и се отправят към мизансцена на селския двор, сред който ще премине венчавката им. Там кумата Рени Събева вече чака булката, за да сплете косите й по канона на тракийската сватба. Докато бабите от три селски читалище в Старозагорско разиграват предбрачното приготвяне на момата с каручка, гайди и бъклици, пристига кумът Милчо Вътев, за да отведе невестата при нейната изгора.

Тънките трели на прощалната моминска молба към майката, с която в този ден се разделя момичето, насълзяват очите на публиката. Насядали върху месалите, хилядите сватбари чупят от обредните хлябове и със специално изработените за събора дървени лъжици загребват от пръстените паници, дар от троянските майстори за фолкфеста.

Два дрона кръжаха в небето и заснемат ритуала, за да представят доказателствения материал за мегасватбата на журито в Лондон. Привлечен от жуженето на технологичната джаджа, 3-годишният Калоян от Варна любопитно вдигна глава към облаците. Докато се дивеше на "електронния бръмбар", както той определя летящото устройство, калпачето му, накичено с мушкато, падна на земята. Развеселен, баща му Галин Генчев взе юнашката шапка и я нахлупи отново на главичката на невръстното българче. "Така де, технологичните постижения на глобализирания свят

не бива да стъпкват в калта националните ни ценности

философски обобщи младият мъж, също стъкнат в носия, която му лепва тъй добре, както скъпарската марка очила, които носи. "Ние сме много запалени по фестивалите на открито. С еднакво удоволствие ходим както на възстановките, така и на екосбирките. Били сме на битката на Крум Страшни с император Никифор на Върбишкия проход, на екофеста на хижа "Узана". Винаги водим Калоян с нас. Искаме преживяванията да са споделени от цялото семейство", обясни майката Надежда Радкова. После тримата се захласнаха по ставащото на сцената с младоженците, което и двамата родители филмираха, за да отнесат незабравимия спомен за българското и у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай