Пробвайте 3 лесни рецепти с могъщото зелено трио

Спанак, коприва и лапад - супер продукти

Пробвайте 3 лесни рецепти с могъщото зелено трио | StandartNews.com

Спанак с яйца и кашкавал на тиган

Необходими продукти:
500 г спанак, измит и нарязан на ситно, 1 супена лъжица растително олио, 1 глава кромид, щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Мазнината се загрява в дълбок тиган на средно висока температура. Сложете лука в тигана и го бъркайте, докато омекне. Добавете нарязания спанак и оставете да се задуши, докато водата от него се изпари. Отделно в голяма купа разбъркайте яйцата, кашкавала, солта и черния пипер. Добавете сместа към спанака в тигана и разбъркайте добре. Оставете да се готви така, докато цялото ястие се сгъсти или за около 30-40 минути. Оставете да изстине за около 10 минути преди да сервирате.

Баница с лапад


Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (500 г)
150 г пресен лук , 150 г лапад, 150 г краве масло, 3 яйца, 300 г краве сирене, 150 г кисело мляко, 1 ч. л. сода за хляб, 50 г зехтин за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
Лукът се почиства, измива се и се реже на колелца. Запържва се за 3-4 минути в 50 г от маслото, към него се добавя измитият и нарязан лапад и се задушава за 1-2 минути. След като се свали от огъня, се оставя да изстине и се добавя към разбитите яйца, смесени със сиренето, киселото мляко и содата. Корите се разделят внимателно, останалото масло се разтопява и с помощта на лъжица се намазва първата кора. След това отново с лъжица се нанася от сместа и се разнася в права линия до края на кората. Завива се стегнато руло. По същия начин се приготвят и останалите кори, като в намазнената кръгла тава със зехтин се оформя навита баница. Ако е останало масло, баницата се намазва отгоре. Пече се около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна.

Коприва по селски


Необходими продукти:
300-400 г млади връхчето на коприва, 1,500 л вода, 3-4 с. л. брашно, 1 глава лук, 2 бр яйца, 200 г сирене, зехтин,червен пипер, джоджен, черен пипер,чесън

Начин на приготвяне:
Копривата се попарва с вряла вода за 3-4 минути, отцежда се и се нарязва на ситно, залива се с 1,500 л вряла вода и се слага да ври 20 минути. Брашното се разбива с малко вода и се сипва при врящата коприва. Оставя се да ври 10 минути. Запържва се лукът нарязан на ситно и се прибавя червения пипер, след това се прехвърля при врящата коприва. Ври още 5 минути разбиват се яйцата и се прибавят при копривата. Изключва се котлона и се натрошава сиренето и се прибавят подправките. Като поизстине се смачкват 2-3 скилидки чесън.
Сервира се топла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай