250 лева за първолак

250 лева за първолак | StandartNews.com

Плащате двойно за тетрадки с Елза, Ана и Дарт Вейдър

Избират скъпи раници и блокчета за рисуване за училище

Около 250 лева е минималната сума, която родителите на първокласниците е необходимо да заделят, за да изпратят детето си на училище. Парите за по-големите ученици пък се харчат предимно за облекло и нови раници. Децата ще се хранят по-здравословно през новата учебна година. Освен, че ще ядат продукти по стандарт "Стара планина", задължително ще има прясно мляко и фрешове в менюто на ученическите столове.

Със сумата от поне 250 лева трябва да се бръкнат родителите на първокласниците през тази учебна година, показа проверка на "Стандарт". Това обаче е почти минималната цена, която семействата с първолаци трябва да отделят от бюджета си. Ако инатът на първокласника е голям и иска на тетрадките героите от "Леденото царство" Ана и Елза или Дарт Вейдър и Принцеса Лея от "Междузвездни войни", то родителите ще трябва да се бръкнат двойно. Ако обикновена тетрадка с 20 листа струва 90 ст., то такава с любимите герои на Дисни ще ви излезе 1,60 лв., показава проверка в големите хипермаркети. Тенденцията е същата при несесерите, кутиите за храна, блокчетата за рисуване с бели листа или скицника. Списъкът започва с тетрадки с тесни и широки редове, както и такива с квадратчета. Те са с меки корици и с по 20 листа, за да бъдат максимално леки. В Благоевград 20 броя струват около 8 лв. На пазара в Илиянци цените са райски - 40 броя с по 40 страници тетрадки с широки редове струват едва 7 лв., показа проверка на "Стандарт". Следват водни бои - 21 броя са 12 лв. в "Илиянци", но пък в "Била" 12 цвята струват едва 3 лв. Флумастерите сощо са в широк ценови диапазон. Най-важното е да е европейска марка, за да бъдат свежи. 24 броя "Фабер кастел" в Илиянци струват 9 лв. Ще трябва да се бръкнете и за темперни бои - 21 броя за 4,50 лв. в "Илиянци". Темпери в бурканчета - 6 цвята струват също толкова. Моливите също са неразделна част - те трябва да са с твърдост HB, а цената им е около 10 лв. Скицниците вървят около 1,50-2 лв. Трябва ви още блок за рисуване, гланцово блокче, моделин и дъска - те ще са необходими на най-малките ученици в часовете по рисуване и трудово обучение. Много важни също са сметалото, комплектът линии, ножичка и несесер.

"Евтиното излиза по-скъпо", уверени са родителите. Те масово загърбват евтините раници за децата си по 15-20 лв. и залагат на по-скъпите от по 50 лв. "Хората вече заделят над 50 лева за раници, никой не поглежда тези от 30 лева. Евтините се късат и се налага всяка година да купуват нова. А скъпите могат да изкарат 3-4 години без проблем", твърди Десислава Чобанова, продавач-консултант в благоевградската книжарница "Дъга". Хит в последните две години са оригинални раници на футболните грандове от Испания - "Реал Мадрид" и "Барселона". Те са на цени от 80 до 100 лева в зависимост от модела. Но са много удобни, не са тежки. Кутии за храна със същите две марки вървят между 10 и 15 лева. Много се търсят и шишетата за пиене на вода на "Реал" и "Барселона", макар че цената им стига до 20 лева. Но не пускат вода при накланяне на шишето.

Еднократна помощ за първи клас

Еднократната помощ за първолак тази година е 250 лева. Парите се дават на семейства с месечен доход на член до 350 лева. В Кърджали над 1300 първокласници ще се възползват от помощта за новата учебна 2016/2017 година. Средствата се отпускат от социалното министерство. В Община Кула пък дават дават и стипендия на всеки първокласник, записан в единственото общинско училище "Васил Левски", съобщи кметът д-р Владимир Владимиров. От помощта ще се възползват 18 деца, толкова са първокласниците тази есен в града. Догодина се очакват повече - 21 6-годишни деца и 15 5-годишни са записани в подготвителните групи.

В област Видин досега такава е осигурена на 368 деца. Тя е от 250 лв. еднократно, изплащани в началото на учебната година. Първокласниците във Видинско тази година са най-малко в страната - само 698.

Учебник по родинознание стана хит

Учебник по родинознание за 1-4 клас с автор директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов стана същински хит и се изчерпа за броени дни. Първоначалният тираж от 5000 копия свърши, а това наложи авторът да пусне учебника за безплатно теглене в интернет.

Сагата с учебника започва преди 2 години, когато Костадинов заяви в националния тв ефир,че в учебника по "Човекът и обществото" за трети клас историческите факти са изкривени.

Затова историкът седнал и написал нов учебник, който е издаден подкрепата на председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски.

Настройте детето за важния ден

Ако детето ви тръгва на училище за първи път и е в първи клас, е задължително да настроите първолака положително, съветват училищни психолози.

В суетата около пазаруването често забравяме да поговорим с тях за емоциите, които преживяват във връзка с този ден. Този на пръв поглед СдребенТ детайл оказва изключително важна роля във връзката, която изграждаме с детето си и в неговото успешно започване на нов етап в живота му. Отделете време и поговорете с детето си. Може да го попитате: "Много се вълнуваш, защото вече си пораснал и ще ходиш на училище, ли?" ако ви каже "Да" значи сте във вярната посока. Може да проверите дали обаче не изпитва и някоя негативна емоция. "Изплашен ли си, че не познаваш децата и не знаеш как ще те приемат?" или "Тревожиш се дали ще си намериш лесно приятели ли?", са други въпроси, които ще помогнат на детето правилно да намери мястото си сред вълнението на първия учебен ден.

Хранят учениците с кюфтета "Стара планина"

В междучасията дават плодове, топло мляко и фрешове

Гозбите с кайма и кюфтетата в училищата ще бъдат само по стандарта "Стара планина". Олиото за пържене ще се използва само веднъж и след това ще се изхвърля. Това са новите разпоредби от 15 септември, показа проверка на "Стандарт". Според изискванията каймата ще е от 60 на сто свинско и 40 на сто телешко, но само по стандарт "Стара планина" и без консерванти. Всичко това ще се спази в доставката и приготвянето на храната за детските градини и училищата. Навсякъде в България започва стриктното спазване на Наредба 9, която ще се контролира от местните общини.

Във всички учебни заведения ще се приготвя храна с продукти по утвърдени стандарти и по БДС. След ремонтите на ученическите столове, които текат в момента, задължително освен свежи плодове, ще се предлагат и фрешове. През новата учебна година учениците ще имат гарантиран плод и топло мляко през голямото междучасие. В отделни общини е предвидено и заделяне на средства за поевтиняване на храната в ученическите столове. От 15 септември всички училища ще работят по нови рецептурници, съобразени с новите изисквания за пълноценно и здравословно хранене.

В някои от по-големи училища през новата учебна година ще да бъдат инсталирани хладилни витрини-автомати за плодове и цитруси, за да могат учениците да имат по-богат избор за закуска в голямото междучасие.

Какво не е разрешено в стола

- Не се предлагат кисело мляко, сирене и кашкавал без БДС Стандарт.

- В прясното и киселото мляко не може да има ненатурални подсладители, както и моно- и дизахариди над 15%;

- В прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти НЕ МОЖЕ да има добавени растителни мазнини;

- В айряна не може да има добавена сол;

- Млякото, млечните и кисело-млечните напитки не може да са с над 2% масленост;

- Не може да се предлагат хидрогенирани растителни мазнини;

- Прясното пастьоризирано мляко, както и млечните продукти, трябва да са произведени от сурово мляко;

- Нектарите и соковете не може да са направени от концентрат (трябва да са със 100% плодово съдържание),

- Нектарите и соковете не може да съдържат моно- и дизахариди над 20% от общата маса на продукта;

- Консервираните продукти от плодове и зеленчуци (включително нектарите и соковете) не може да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

- В чайовете не може да има подсладители и овкусители, както и да се съдържа кофеин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай