20 дни се къпят в заразено море

20 дни се къпят в заразено море | StandartNews.com

Глобяват кмета на Царево, разширяват пречиствателната станция

Фекалии затвориха плажа в Лозенец преди броени дни. Причината се оказа в пречиствателната станция, която прелива. Проблемът е от години. Местната власт отнесе глоба и обеща спешни мерки, за да го реши.

20 дни туристите на Лозенец са се къпали в мръсна вода с ешерихия коли. Фекалиите са залели морето още в края на юли. Въпреки това плажът беше затворен едва тази сряда. Още на 28 юли екоинспекторите са засекли, че местната пречиствателна станция прелива, а в морето се изливат фекалии, стана ясно вчера. Замърсяването е причинено от незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система в селото, констатира проверката на РИОСВ-Бургас.

Мръсните води са заустени в дерето, което се влива след 1500 м в Черно море. Точно там е територията на централния плаж в Лозенец. Първата проверка на водите показва превишения на нормите за неразтворени вещества, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород и амониев азот. "Това е така, защото обектът е претоварен през летния сезон и е с недостатъчен капацитет за пречистване на водите от канализационната система", обясниха от екоинспекцията в Бургас.
Две седмици по-късно е направена втора инспекция. Този път тя е междуведомствена - от експерти на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), РИОСВ - Бургас, РЗИ-Бургас, РЛ-Бургас и община Царево. Тогава комисията не открива преливане на непречистени отпадъчни води. Около пречиствателната станция и дерето за заустване обаче се носела фекална миризма. Затова експертите взели проби от морска вода. Резултатите от анализа потвърдили подозренията за органично замърсяване с битови отпадъци. "Установихме, че нормите за крайбрежните морски води са превишени и представляват риск за здравето на хората", признават инспекторите. Веднага е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната "Лозенец-Централен плаж". Екоинспекцията планира да извърши трета проверка съвместно с РЗИ - Бургас, БДЧР и община Царево. В нея ще се търси и друг потенциален източник на замърсяване освен района на заустване. Едновременно с това ще бъде инспектирана и пречиствателната станция в Лозенец.

Заради липсата на адекватна пречиствателна станция в курорта и замърсяването на морето ще бъде санкционирана община Царево. Причината е, че станцията е нейна собственост. Минимум с 2 хил. лв. ще бъде глобен кметът на общината Георги Лапчев. По Закона за водите санкцията може да достигне и до 10 000 лв. В отговор местните власти обявиха, че ще вземат спешни мерки, за да разширят пречиствателната станция.

Удар по туризма

Мария Василева, кмет на Лозенец

Заемаме се сериозно с проблема още сега. В най-кратки срокове ще възложим спешно проектиране и разширяване на пречиствателната станция. Ще търсим възможности и начини, след съгласуване с Басейнова дирекция, за да преместим заустването на пречиствателната станция. Това е удар по туристическия бизнес в община Царево, а курорт "Лозенец" стана изкупителната жертва.

Проблемът е от 30 години

Георги Лапчев, кмет на Царево

Проблемът с пречиствателната станция виси от близо 30 години, а общината стана неин собственик едва преди две. Откакто стопанисваме плажа на Лозенец, сме инвестирали над 100 000 лв. за ремонти. Наясно сме, че капацитетът на станцията е недостатъчен и започнахме препроектиране за разширение. Спекулация са твърденията, че всички случаи на стомашно-чревни разстройства в общината са свързани със замърсяването на морето.

Канали бълват като гейзери при силен дъжд

Проблемът с недостатъчния капацитет на пречиствателните станции засяга почти всички курорти по Южното Черноморие. В пика на сезона, когато хотелите се препълнят, съоръженията започват да преливат. В Равда всеки август плажът започва да мирише неприятно. Подобна е ситуацията и в баровския курорт "Св. Влас". Големият проблем с фекалните води лъсва и в най-големия морски курорт "Слънчев бряг". След всеки по-силен дъжд каналите и шахтите буквално започват да бълват нечистотии като гейзери. Созопол и курортните селища около него също не правят изключение. Безконечната сага с пречиствателната станцията в града се точи от десет години. Според местните жители мръсните води се изливат директно до новия кей на пристанището в Созопол. Каналните води на съседния Черноморец също стигат до морето, където бълват нечистотиите на десетки хиляди.

Пречиствателна станция няма и в Ахтопол, а градът не спира да се разширява. Каналната система извежда отпадните води на километър извън града, но при всеки дъжд водата ги отнася отново в морето. Обзор също не може да се похвали с кристално чисти води. Въпреки че курортът има пречиствателна станция, в морето около града попадат мръсотии от река Двойница, която ги носи чак от Айтос и Карнобат. Мръсните води на Варвара и Синеморец се изливат в Аязменското дере и оттам отново в морето.

Дерета мътят водата на "Кабакум-север"

Не е мръсно, става за къпане, успокояват инспекторите

Фекални води доскоро се изливаха и на плаж край варненския курорт Златни пясъци. През юли сигнали за плуващи отпадъци в морето на "Кабакум-север" накараха регионалната екоинспекция да направи проверка. Три тръби, които се заустват в крайбрежната зона, са замърсявали водите, установиха тогава инспекторите. Заради това миришеше чак на близката автобусна спирка "Журналист". Тръбите, през които се изливат фекалиите в морето, идват от частен имот, казаха от РИОСВ. Екоинспекторите откриха три обитаеми 6-етажни сгради, но само една от тях беше въведена в експлоатация. След проверката отпадъчните води бяха отведени към канално-помпена станция, а на собствениците бяха наложени санкции.

Отходните води обаче не са единственият проблем на плажа "Кабакум-север". От години там се стичат подпочвени води, които минават през самата плажна ивица, където се носи мирис на тиня. В лошо състояние - корозирали или прекъснати от вълните, са и тръбите, преминаващи под алеята и плажа. В района има 3 дерета, които отводняват ската и допринасят за заблатяване на крайбрежната зона.

Въпреки това проверките на регионалната здравна инспекция показаха, че водата е чиста и става за къпане. Замърсяване се установи само пред един от крайбрежните ресторанти.

Затвориха "Офицерския" в пика на сезона

В пика на миналогодишния сезон се наложи властите да затворят "Офицерския плаж" на Варна. Причината беше фекално замърсяване на морето. То дойде от така наречения Шокаров канал, където се оттичат мръсните води от центъра на Варна след големия порой. Пробите, които взеха здравните инспектори, показаха наличие на ешерихия коли и чревни ентерококи. След няколко дни обаче водата се изчисти. Въпреки това хората не вярваха, че могат да се къпят. Стигна се дотам, че тогавашният зам.-министър на икономиката и туризма Бранимир Ботев, кметът на Варна Иван Портних и ексобластният управител Иван Великов пиха вода от морето на плаж "Буните", за да убедят туристите, че всичко е наред и че няма опасност за здравето им. Наложи се и здравните власти да обясняват, че риск да се хване хепатит А в морето няма.

Нова станция чисти морето на Варна

Нова пречиствателна станция се грижи морето край Варна да е чисто. Тя беше открита в началото на сезона от премиера Бойко Борисов и министъра на екологията Ивелина Василева. Модернизираната пречиствателна станция се намира във варненското село Тополи. В нея са инвестирани 41.5 млн. лева. Изградени са канално-помпена станция "Акациите" и тласкател, чрез който водите на Варна да се пречистват максимално и да отговарят на изискванията на европейското законодателство. Според Василева новите съоръжения могат да обслужват 383 000 жители и повече от 450 000 туристи.
Отпуснати са и близо 50 милиона за пречиствателната станция на Златни пясъци. Идеята е фекалните води да се изливат в морето с ново дълбоководно заустване. Очаква се до година и половина цялото северно море да е чисто.

Презастрояването обрече курортите

Актьорът Кирил Ефремов, който радва почитателите си от сцената на Сатиричния театър, а преди време създаде култовия образ на Големия Близнак в "Под прикритие", от години почива със семейството си на къмпинг "Смокиня". Ето какво сподели той пред "Стандарт":

Лозенец е място, предпочитано от т.нар. турбогъзари, софиянци. Аз и семейството ми предпочитаме "Смокиня" - тук е чисто, морето е малко по-бурно тези дни. Но за Лозенец и миналата година се заговори, че има замърсявания. Така че едва ли е нещо необичайно. Чух се с приятели, които са там, и те казват, че няма нещо фрапиращо. Обречено е морето да се замърси заради масовото застрояване - хубаво строиш, но трябва да се спазват правила и регламент. И това касае цялото Черноморие. Не са направени добре системи, които да поемат фекалиите на туристите. Институциите трябва да обърнат сериозно внимание на този проблем. Ивиците са държавни - кой, ако не те да вземат мерки?!

Не е тайна, че и при язовир "Искър", в района на "Щъркелово гнездо", картинката е подобна - и там се изливат фекалии. А той е основният питеен източник на софиянци.

Кафяв облак на "Градина" всяка година

Георги Иванов, сценарист на "Под прикритие" и "Революция Z":

Общо взето изпускането на мръсните води се случваше регулярно всяка година в "Градина" и всички на къмпинга си го знаеха. От години Созопол подготвяше строежа на пречиствателната станция и чак тази година върви към финал.
Водата се изпускаше понякога и заради обилните валежи. Идваше откъм "Златна рибка" и беше като кафяво мътен облак! Покриваше целия залив и 2-3 дни мирише лошо. Всички на къмпинга знаеха перфектно какво е това и не влизаха тези три дни във водата. Наричахме го "кафявият облак", "кафявата чума", "кафявата радост" "профилактиката", "фестивал на ароматите"..."

Четири плажа в баровското село

Четири плажа има в Лозенец. Това са "Мечата дупка", "Лозенец-Кумкашла", Къмпинг "Юг" и "Лозенец-Караагач". Морето покрай селото е подложено на голям риск от замърсяване, трябва да се спре строителството, докато не се направи пречиствателна станция, гласят препоръките на здравните органи от години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай