14 моряци гладуват във Варненското езеро

14 моряци гладуват във Варненското езеро | StandartNews.com

БЧК, фирми и сънародници им пращат вода и храна, искат провизии за месец

Без хляб и вода останаха 14 украински моряци на борда на бълкера ASIAN DREAM, който от една седмица е във Варненското езеро, съобщи Maritime.bg. Екипажът, начело с капитан Душин, е станал заложник на неплатени сметки към различни институции. Моряците от няколко дни са на ограничени дажби, провизиите им до тази сутрин вече напълно свършват. Корабът е бил от един месец насам на ремонт в завод "Булярд", на който по договор е трябвало да се плати авансово, а след това на вноски, но така и нищо не било изпълнено и бил изгонен в езерото с настояване да бъде арестуван. Бълкерът е задържан и по изискванията на международните конвенции, тъй като корабособственикът не е осигурил условия на труд, а на моряците не са изплащани повече от три заплати, обясни шефът на ИА "Морска администрация" във Варна кап. Валентин Енчев.

Нито корабособственикът, нито мениджърът на кораба оказват съдействие на бедстващите моряци. Едностранно операторът е прекратил договора с агентийската фирма, на която също не е платено. Ако гладните моряци слязат от кораба, ще

се счита, че са го изоставили

и няма да могат да си получат дължимите възнаграждения. От "Морска администрация" са уведомили посолството на Украйна у нас за патовата ситуация с техните сънародници, откъдето дали уверение, че ще им осигурят храна, вода и правна помощ. От сдружението на украинците във Варна също ще помогнат. Моряците вече са дали списък с провизиите, които ще им трябват за месец напред.

Шефът на Съвета на директорите на "Строителен и технически флот" Иван Дражев първи се отзовал да помага на гладните украинци. БЧК във Варна пък веднага създаде организация още днес да натовари катера си "Митрополит Симеон" или този на "Морска администрация" с провизии от първа необходимост. "Най-важно е да закараме голямо количество вода, защото

може да плъзнат зарази

на кораба", каза шефът на варненските червенокръстци Илко Раев, който е стар морски вълк. "БЧК винаги е на линия в първите часове, поемаме първия удар, но след това тяхната и нашата държава трябва да се разберат, защото всичко това може да продължи дълго", смята Раев.

В момента се водят преговори между администрацията на флага и корабособственика, които трябва да се разберат за съдбата на ASIAN DREAM, каза шефът на "Морска администрация". Корабът плава все още под флага на Либерия и е в процедура за смяната му с Бахамските острови. Мениджър на плавателния съд е базираната в Шанхай фирма INTERNATIONAL MARITIME ADVISOR, а собственик е също китайска фирма ASIAN DREAM SNIPING LTD, която още не е обявила, че го изоставя. Корабът е построен през 2009 г. Дълъг е 120 м, широк 17 м и с дедуейт 7448 т.

В БУРГАС

Проверяват 8 граничари за два кораба с контрабанда

Две смени по 4 гранични полицаи от бургаската гранична полиция са на мушката на дирекция "Инспекторат" заради два случая на контрабанда с гориво. Те не извършвали никакъв визуален контрол на прилежащата 12 мили морска територия. Следели само показанията на радарите. Затова не могли да идентифицират два случая с танкери, навлезли в български води. Последният случай е станал в понеделник, а инцидентът бе огласен от премиера Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет. Преди това друг танкер бил спрян от турските гранични власти. Нито един от екипажа му нямал документи. Членовете му обаче признали пред турските власти, че са карали контрабандно гориво до България. Те описали и схемата - двата кораба заставали борд в борд и прехвърляли с помпа товара - най-често дизел. За да не бъдат задържани, корабите заставали напречно на брега и спирали всякаква комуникация и излъчване. Операцията по преточването на нафтата траела между 30 минути и 1 час. Не е ясно как граничните полицаи са изтървавали българския кораб, който отивал и разтоварвал контрабандното гориво в бургаското пристанище.

Митниците успяха да хванат подобен товар на 11 март. Тогава е проверен танкер, плаващ под италиански флаг, в него са открити 34 тона дизелово гориво. Той е пътувал от пристанище в Турция и е акостирал на нефтен терминал "Росенец" в Бургас. Капитанът е декларирал пред митническите служители, че танкерът е празен и пристига, за да натовари гориво за страна от ЕС. При извършената проверка обаче митническите служители установили, че един от резервоарите за отпадни води на танкера всъщност е пълен с 34 т дизел. Срещу капитана на танкера, румънец, е образувано досъдебно производство за контрабанда.

Турция се използва масово за износ на горива от Ирак. Танкерите товарят в пристанището Сейхан или суров петрол, добит от кюрдите в Северен Ирак, или от превзетите от "Ислямска държава" кладенци, се твърди в публикации на международни медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай