Сряда,

10 тайни за добро настроение

От: Администратор -
A
A
A

Движение в природата, хумор и източни техники спасяват от стреса

Има изпитани рецепти, които бързо могат да повдигнат настроението ни, когато сме унили, изморени, напрегнати или в плен на негативни емоции. Зимата е пословично известна с влиянието си върху емоциите, а резките амплитуди между много топло и доста студено време допълнително подсилват неблагоприятния ефект на сезона. Затова тук ще представим най-важните тайни, които повдигат доброто настроение и са потвърдени от науката. Ето кои са те.

1. Разходката

Излезте сред природата. Ако редовно се чувствате "изцедени", то е защото просто редувате стоенето на стол на работа с отпускането на дивана вкъщи. Много учени предупреждават, че урбанизацията е заплаха за психическото ни здраве и благополучие. Но пък е доказано, че 90-минутна разходка сред дърветата е достатъчна, за да ни избави от всички негативни мисли.

2. Музиката

Пуснете си "щастлива" музика. Да, има такова нещо и според учените може значително да повдигне настроението ни. В youtube е пълно с релаксиращи плейлисти, които ще балансират нивото на серотонина и ще ви успокоят значително.

3. Живей с деня

Насладете се на красотата на деня. Редица проучвания доказват положителния психически ефект от това да се наслаждаваме редовно на красотата на изгрева, залеза, на звездите и на снежинките. Живейте с деня и мига.

4. Смехът е лекарство

Смехът много често се оказва най-доброто лекарство. Доказано е, че той снема нивата на стреса, притъпява чувството за болка и повдига настроението. Пуснете любимия си комедиен сериал, потърсете приятел, който има добро чувство за хумор, съберете се с весела компания.

5. Движението е задължително

Раздвижете тялото си. Дори и само 10-15 минути физическа активност са способни да повдигнат настроението ни. Движението повишава нивата на серотонин и допамин в мозъка и ни настройва позитивно. Не е необходимо да правите сериозен фитнес. Джогингът, колелото, спортът с приятели са достатъчни.

6. Близостта на тялото

Прегърнете някого. Това е може би един от най-лесните и най-бързи начини за повдигане на настроението. Учените са доказали, че прегръдката намалява хормоните на стреса и увеличава нивата на окситоцин (хормона на любовта) в мозъка.

7. Правилната диета

Хапнете нещо здравословно. Отдавна е установено, че храната е фактор, който влияе върху начина, по който се чувстваме. Така например недостигът на витамин B-12 може да предизвика депресия, нервно напрежение, главоболие и др. Той се съдържа в червеното месо, черен дроб, яйца, мляко и морските храни.

8. Най-рекласиращият филм

Изгледайте най-релаксиращия филм в света. Такъв наистина съществува. Дълъг е 7 минути е на разположение в сайтовете за видеосподеляния. Видеото е базирано на съветите и препоръките на различни експерти в сферата на стреса, медицината, музикалната терапия, природолечението и др.

9. Хубавите спомени

Припомнете си нещо хубаво. Това значително може да повдигне настроението ни. Много психолози препоръчват вечер да записваме поне 3 весели неща, които са ни се случили през деня. Така се настройваме положително и обръщаме по-голямо внимание на радостите в живота си.

10. Йога и медитация

Ученията на Изтока са крайъгълният камък за всеки депресиран човек. Според изследванията заниманията с йога не само развиват гъвкавостта и мускулната сила, но и ни освобождават от стреса, подобряват концентрацията и намаляват безпокойството. Медитацията, техниките на дишане, изпразването от мисли и постигането на пълен неутралитет към всичко наоколо са едни от най-важните тайни за справяне със стреса.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички