100 години до следващия потоп

Това е предупреждение на учените

100 години до следващия потоп | StandartNews.com

Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който ще настъпи в близките 100 години, ако човечеството не вземе необходимите мерки за предотвратяването му.

Това предупреждават учени в свое изследване, публикувано в британското научно списание “Nature”.

Според международно изследване опасността от повишаването на нивото на световния океан непрекъснато се повишава заради растящите приливи, увеличаващите се вълни и бурите. Те са предизвикани от глобалното затопляне.

По оценка на специалистите, ако човечеството не изгради защитни съоръжения и не прекъсне наблюдаваните днес тенденции, към 2100 г. огромни части от сушата на нашата планета ще бъдат наводнявани редовно.

Половината от крайбрежните региони в световен мащаб ще бъдат под вода. Най-застрашени са териториите, разположени на 10 метра над морското равнище.

При най-лошия сценарий около 287 милиона души, или 4% от населението на Земята, могат да пострадат от крайбрежните наводнения.

В парично изражение предстоящият всемирен потоп може да нанесе щети в размер на 14 трилиона долара, което съставлява 20% от световния брутен вътрешен продукт.

Въпреки че нивото на моретата се покачва сравнително бавно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят катастрофални природни явления.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай