Звездопад в Боровец

„Джайв Ейсис“ пристигат за поредния международен джазфест

Звездопад в Боровец | StandartNews.com

27-ото издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, което ще се проведе от 2 до 7 август в Боровец, посреща звезди от Унгария, Португалия, Великобритания, Швеция, Индонезия, Канада. Някои от тях са идвали многократно в България – като „Джайв Ейсис“ от Великобритания, известни по целия свят със зрелищните си изпълнения. Музикалният им видеоклип „Bring Me Sunshine“ се превръща в хит с около 3 милиона гледания в Youtube след пускането му през 2011 г., печели седем награди на фестивали. „Джайв Ейсис“ е номер едно като суинг формация на Обединеното кралство.

Фадо певицата от Португалия Лина ще излезе на сцената с китариста Педро Виана и пианистката Ланина Кемелик. Лина започва да пее в Операта на Порто едва на 10, поемайки главната роля в „Амал и нощните посетители“ на Джан Карло Меноти. По-късно участва в спектаклите „Кармен“, „Еликсир на любовта“ и „Бохеми“. Тя е влиза в образа на Амалия Родригес в мюзикъла „Амалия“, където демонстрира страстта си към фадото.

Пианистът Буге Веселтофт, барабанистът Магнус Острьом и Дан Берглунд на баса - трио „Римден“, миксират модерен джаз, Бах, филмова музика и рок парчета. Българската публика за първи път ще чуе и Парницки квартет от Унгария.  Китаристът Андраш Парницки го създава през 2016-а, за да изпълняват адаптации на пиеси от Бела Барток. Изнасят над 300 концерта в Европа и Америка. „Шафъл Диймънс“ (Канада) са хитът на фестивалите по целия свят. Пробиват през 1984-а с наелектризираща музикална смес, в която участват Сън Ра, Чарлз Мингъс, изпълнители от „Рън-Ди Ем Си“ и „Бийсти бойс“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай