„Златната липа“ започва в Стара Загора

Магдалена Ралчева посрещна елит за издание № 8 на международния кинофест

„Златната липа“ започва в Стара Загора | StandartNews.com

Магдалена Ралчева – създател и художествен директор на международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора, посреща елит за старта на престижния форум на 29 май.

Фестивалът по традиция ще бъде открит с пъстро шествие на мажоретки, предвождани от духовия военен оркестър на Стара Загора, в което ще се включат и десетки любими български актьори, кинотровци, както и членовете на международното жури. Шествието ще премине по бул. „М.М. Кусев“ от парк „5 октомври“ до западния вход на операта. Сред гостите на церемонията ще бъдат и някои от носителите на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното от миналите издания, както и много любими български актьори.

На церемонията за откриването от 17 и 30 часа в Операта публиката ще аплодира Владимир Пенев, който е тазгодишният носител на специалната награда за цялостен принос в жанра „Златната липа“. Нейните носители досега са Мария Статулова (2013),  Джанкарло Джанини (2014),  Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016),  Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018) и Ян Енглерт (2019). Пенев е и от най-старите и верни приятели на фестивала от самото му начало преди 9 години.  За старта на феста той ще представи и най-новия си филм, в който има главна роля - „Рая на Данте“ (2021) на Димитър Радев. Пенев ще спази традицията и на 30 май ще посади своя фиданка в Алеята на липите, където ще открие и звезда с името си.

Събитията от програмата на „Златната липа“ 2021 са изключително интересни. Антон Радичев, Васил Банов и Любен Чаталов ще представят на 30 май новата българска комедия „Като за последно“. 

На 30 май в зала Библиотека от 19,45 часа ще се състои представяне на полския филм от извънконкурсната програма „Икономът“ от неговия автор – режисьорът Филип Байон. След представянето ще бъде и прожекцията на филма. Филип Байон е в авторитетното международно жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма на фестивала.

На следващия ден, 31 май, режисьорът на „Като за последно“ Ивайло Пенчев заедно с Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов ще дадат пресконференция за журналисти, на която могат да присъстват и граждани от 10,30 часа в Зала 1 на хотел „Верея“.

Вечерта на 31 май от 17,30 часа в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде представена книгата на проф. Божидар Манов „Фестивални срещи 2“. Известният кинокритик е председател на журито на „Златната липа“ 2021, а книгата му ще бъде представена от друг известен негов колега – доцент Юрий Дачев.

От 19 часа също на 31 май в зала Библиотека ще бъде представен на френският филм „Присъда“ от неговия създател – режисьорът Антоан Рембо, също член на международното жури, след което ще започне и прожекцията на филма.

На 1 юни „Златната липа“ ще завърти истински филмов маратон за деца извън обявената програма на фестивала. На големия екран в залата на новия Културен център „Стара Загора“ в бившия Синдикален дом през целия ден ще се прожектират филми за деца, а от 16 часа децата-автори на филми от ПМГ „Гео Милев“, Второ основно училище „П.Р.Славейков“ и кинокръжока на сценариста Николай Колев ще представят своите творби преди прожекцията им, като разкажат интересни истории около тяхното създаване. Представяния учениците ще направят и преди регулярните прожекции на филмите си от програмата на фестивала.

Ще има и други игрални и документални филми от програмата на „Златната липа“, които ще бъдат представени преди прожекциите им от техните автори.

На 2 юни, в последния фестивален ден, на пресконференция за журналисти в 10,30 часа във фоайето на операта журито с председател проф. Божидар Манов ще обяви имената на победителите, които печелят наградите „Златна липа“ за най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и най-добър филм.

Официалната церемония с награждаване на победителите и закриване на фестивала ще започне в 18 часа в залата на Държавна опера Стара Загора. След церемонията още веднъж ще бъде прожектирана лентата, спечелила наградата за най-добър филм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай