Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

От септември 2018-а тя беше временно изпълняващ длъжността

Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия | StandartNews.com

Ярослава Бубнова е новият директор на Националната галерия в София, съобщиха от Министерството на културата. Конкурсът за поста се проведе в началото на месеца. Конкуренти на Бубнова бяха двама изкуствоведи – Надежда Янкова Джакова и Филип Любенов Зидаров. Яра заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му. От септември 2018-а до провеждането на конкурса тя беше временен директор на галерията.

Ярослава Бубнова е родена в Москва през 1961-а. Завършва висшето си образование в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ през 1983-а, специалност История на изкуството. След това емигрира в България.

От 1985-а насам тя е била на различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995-а създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява. От тогава е и президент на българската секция на Международната асоциация на художествените критици, член е на съвета на Международното биенале за съвременно изкуство „Манифеста“ (2002-2009), на Европейския културен парламент, а от 2008-а е член и на Artistic Advisory Committee на MOCA (Хонконг, Китай).

Между 1998-а и 2004-а Бубнова преподава „Нови технологии и изкуство“ в Нов български университет. След това става преподавател в магистърска програма „Изкуства и съвременност“ на катедра Културология при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където е и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай