Вежди влезе в "Арсенал" с "Ритуал"

Вежди влезе в "Арсенал" с "Ритуал" | StandartNews.com

Рашидов бе удостоен с почетния медал на прочутия музей във Венеция

В прочутия музей "Арсенал" във Венеция за първи път са изложени творби на български художник. Скулптурите "Ритуал-1" и "Ритуал-2" на Вежди Рашидов вече се намират в едно от най-престижните арт пространства в Италия.

Преди това те бяха показани през февруари на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL'ART, където Рашидов получи престижната Награда на критиката. Новото италианско признание за Вежди идва само година, след като негова творба стана притежание на галерия "Уфици" във Флоренция.

"За нас е чест да имаме скулптури на един толкова талантлив творец със световна слава", каза Гулиелмо Вилгелмо, директор на "Арсенал". На специална церемония той връчи на Рашидов почетния медал на музея. Малко по-късно скулпторът ни бе удостоен и с почетния "Кехлибарен знак" на общината във Венеция.

На церемонията бе официално представен и каталогът на изложбата CALL'ART, където на девет страници подробно се разказва за творчеството на българина и неговите десетки самостоятелни изложби по света и международни награди. Известните италиански художници Джорджо Целиберти, Адриано Пино, Джорджо Константино, артистичният директор на CALL'ART Габриеле Ромео и писателят Силвано Госпарини, който е автор на най-дългата книга дипляна в света, лично поздравиха Рашидов за новото признание, което получи във Венеция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай