Вежди в Лувъра, оправя гафа с изложбата ни

Притеснявам се да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, каза Рашидов

Вежди в Лувъра, оправя гафа с изложбата ни | StandartNews.com

Председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов заминава спешно за Лувъра, за да оправи гафа с третата българска изложба в най-известния световен музей. Тя трябва да се състои в началото на април. Рашидов ще се срещне с президента на Лувъра. Двамата вече са се чули по телефона.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал с третата БГ изложба в Лувъра

Скандалът избухна вчера, след като директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов изрази публично възмущението си, че артефакти, свързани с християнското изкуство по българските земи през Средновековието, ще бъдат изложени в департамент "Ислямско изкуство" на Лувъра. По думите на експерта духовниците ни могат да го възприемат като светотатство. Изложбата ни представя като „европейска Турция”, категоричен е проф. Мутафов.

"Сега научавам за този скандал и ако професорът е притеснен, бих подкрепил него", категоричен бе вчера Рашидов. Ние не сме ксенофоби,  няма скандал, отговори министърът на културата Боил Банов. "На мен ми омръзна непрекъснато да изпирам кирливите ризи на тоя и оня", каза обаче бившият министър на културата с намек към сегашното ръководство на министерството.

"Може би ще се наложи да замина спешно за Париж, защото искам да знам къде е истината", каза Рашидов пред DarikNews.bg. "Моите приятелски контакти аз не искам да бъдат опорочени. Най-големият в света музей отвори вратите да покаже на българската култура и България днес е по-уважавана и значима благодарение на културата”, каза още Вежди Рашидов. Именно той бе министърът, който направи контактите между България и Лувъра и осигури дългосрочния договор, според който България има толкова много изложби в най-известния световен музей. Първата бе на тракийското злато и Севт Трети. По време на втора през 2018 бе представено преславското златно съкровище. Третата изложба сега трябваше да е с акцент развитие на българската култура по време на Османското владичество през 15,16, 17 век.

"Какво са се договаряли, искам да разбера от самия президент на Лувъра, защото българите са много чувствителни на тази тема и разбира се, и аз на тяхно място бих бил чувствителен по една проста причина - аз знам, че ще бъде показано развитието на българската култура по време на Османското ", коментира още Рашидов и призна, че е обезпокоен от избухналия скандал.

"Онова, което ме притеснява, е изразът: "Ами те диктуват играта". Ръководител, който се е подчинил някой да му диктува играта, аз смятам, че той няма какво да се мъчи. И второ - аз страхотно се притеснявам да не сложим поредното петно върху прекрасните взаимоотношения със световния музей, защото това би било против българската държава. Затова ще разбера истината и след това ще коментирам", каза Вежди Рашидов. И добави: "И още някои неща разбрах, но нека да се върна, за да говорим тогава. За безхаберието и безотговорността трябва да се носи отговорност”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай